Београд, 6. мај 2015. године – Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Снежана Богосављевић-Бошковић потврдила је данас да потрошачи у Србији немају разлога за забринутост када је реч о смрзнутом месу које се увози из ЕУ јер се оно одмрзава искључиво у регистрованим објектима и користи само за прераду.
 |
Фото: rts.rs |
Богосављевић-Бошковић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) истакла да није тачно да се у промету на српском тржишту налази месо које је увезено из ЕУ као замрзнуто, а које се овде, након одмрзавања, продаје као свеже.
Министар је поновила да је месо које се налази у овлашћеним и регистрованим продавницама здравствено безбедно, уз подсећање на то да месо које се увози из Уније пролази строге контроле и лабораторијска испитивања.
Она је објаснила да се месо може продавати као охлађено или замрзнуто, при чему се замрзнуто месо које стиже у Србију одмрзава и користи искључиво у објектима који су одобрени за ту сврху.
Према њеним речима, до сада је ово месо коришћено само за прераду, у строго контролисаним условима и под надзором ветеринарске инспекције.
Када је реч о року употребе замрзнутог меса, он зависи од великог броја фактора, а пре свега од температуре и начина чувања, указала је Богосављевић-Бошковић и поновила да у нашим продавницама нема одмрзнутог меса које се продаје као свеже.