Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > За инфраструктурне пројекте 3,3 милијарде динара до краја године

За инфраструктурне пројекте 3,3 милијарде динара до краја године

Београд, 4. мај 2015. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић саопштила је данас да је за шест капиталних инфраструктурних пројеката тог министарства до краја године обезбеђено 3,3 милијарде динара.


Михајловић је у интервјуу за данашње издање дневног листа "Данас" навела да је реч о пројектима "Београд на води", изградњи мостова Љубовија–Братунац и Земун–Борча, Фрушкогорском коридору, деоницама Уб–Лајковац и Обреновац–Љиг.

За деоницу од Уба до Лајковца, како је прецизирала, предвиђено је 980 милиона динара, за мост Земун–Борча 932 милиона, док ће за "Београд на води" бити опредељено 793,8 милиона динара.

Она је указала на то да је са лепим временом почела грађевинска сезона, и најавила да ће ускоро бити завршени документи којима се доказује обим извршених радова, такозване привремене ситуације.

Према тим документима, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре врши плаћање, тако да ће у мају за инфраструктурне пројекте исплатити 216 милиона динара, што је потпуно у складу са планом и усвојеним буџетом за ову годину, објаснила је Михајловић.

Такође, како је додала, у јуну је предвиђена исплата 330 милиона динара, у јулу 360 милиона динара, августу 465 милиона динара и тако даље, с тим што се крајем године смањују износи јер се због лошег времена смањују и радови.

Према њеној оцени, пројекат руског кредита је највећи инвестициони пројекат након изградње барске пруге, а у овом тренутку и највећи инвестициони пројекат на железницама у региону.

Почетком јуна, како је прецизирала, биће пуштено у саобраћај првих 11 километара пруге Београд– Панчево на деоници Панчевачки мост– Овча, а вредност овог дела пројекта износи 91 милион долара.

Комплетна пруга до Панчева, укључујући и мост преко Тамиша, биће завршена до следећег лета, најавила је она и додала да ће се овом пругом возови кретати брзином од 120 километара на час.

Михајловић је, када су у питању Штадлерови возови, напоменула да је око 15. јуна планирано укључивање у саобраћај првог воза, а затим следи сукцесивно укључивање наредних композиција.

До сада је приспело 13 возова, а преосталих осам се очекује до краја септембра. Њихова брзина износи 160 километара на час, имају 236 седишта и саобраћаће на свим електрифицираним пругама у Србији, указала је она.

Истовремено, Михајловић је потврдила да је Град Нови Сад у кратком року усвојио одлуку којом ће бити регулисана исплата наставка радова на изградњи Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду.

Она је подсетила на то да ресорно министарство није инвеститор, али да је од почетка укључено у градњу моста као посредник, с обзиром на то да овај пројекат није значајан само за Нови Сад, већ представља и важан део Коридора 10.

У 2012. години завршено је 12 километара аутопута, прошле године 64, а ове године се очекује завршетак приближно 120 километара, што значи да се гради десет пута брже у односу на просек у претходној деценији, закључила је Михајловић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs