Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Неопходан рад на успостављању независног и одговорног судства

Неопходан рад на успостављању независног и одговорног судства

Нови Сад, 22. фебруар 2015. године – Министар правде у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас да у Србији мора још много да се ради на успостављању независног и одговорног судства, као и на укупном стабилизовању нашег правосуђа.

Селаковић је у интервјуу новосадском дневном листу "Дневник" рекао да је правосуђе, као грана власти, у нашој земљи оптерећено многим проблемима.

Ти проблеми своје корене имају једним делом у општој друштвено- економској ситуацији, а с друге у непромишљеним и лоше спровођеним реформским потезима, који су предузимани дуги низ година, навео је Селаковић.

Он је нагласио да је правосуђу, као и читавом српском друштву потребно да се стабилизује.

Пре пет година је, у једном тренутку, у правосуђу Србије спроведена политичка чистка, истакао је Селаковић и додао да је после таквог потеза веома тешко стабилизовати тај систем и отклонити последице тога.

Министар правде сматра да постоје начини да се те последице отклоне и да буде обезбеђена гарантована независност судији, да своју одлуку, на конкретном предмету, донесе независно и самостално, али да та независност не подразумева независност од Устава и закона.

Судијама, политичарима, министрима, народним посланицима и сваком државном службенику границе треба да поставља закон, указао је Селаковић, напомињући да у земљама развијене демократије кажу да је независност само друга страна медаље, док је прва страна одговорност.

Да бисмо дошли до тога, морамо још много да радимо, поручио је министар правде.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs