Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије

Чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије

Београд/Берлин, 7. фебруар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поновио је у интервјуу за немачки лист "Штутгартер цајтунг" да је Србија јасно оријентисана ка чланству у ЕУ и да по том питању нема никаквих скривених планова Београда.

Фото: stuttgarter-zeitung.de
Вучић је истакао да је то јасно рекао и председнику Русије Владимиру Путину, када је пре неколико месеци био у Србији, и додао да по том питању нема дилеме, иако Србија има традиционално добре односе са Русијом, која је међу десет највећих инвеститора у нашој земљи.

Говорећи о кризи у Украјини, он је рекао да тај конфликт изгледа као далек, али да он погађа и нашу земљу јер слабост рубље отежава извоз у Русију.

Ја своју земљу морам да штитим, такође, и економски, поновио је Вучић, уз напомену да има утисак да се све то у Берлину разуме.

Премијер је, на оцену листа да без обзира на све то Србија и даље делује далеко од ЕУ, нагласио да за Србију нема ни једноставног, ни брзог пута ка Унији.

Тешко радимо на томе да своју земљу изменимо. У то спадају и веома непријатне и болне ствари. Имамо добре резултате. Према ставу Светске банке, Србија ће, ако настави са реформским курсом, у 2016/2017. години бити најуспешнија земља у региону, истакао је Вучић.

Србија се, како је навео, нада расту од више од два одсто и државној задужености мањој од три одсто.

Он је, говорећи о томе када ће доћи до коначног закључења споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, поновио да је одлучујуће то да се побољша живот људи на Косову.

Косовски конфликт није више највећи проблем на Балкану. Ми немамо више непремостивих безбедносних проблема у региону. Нема више људи који би желели нови рат. Ми покушавамо наше конфликте да решимо мирно и кроз разговоре. Постоји, дакле, напредак, оценио је Вучић.

Поводом одлуке Међународног суда правде у Хагу да одбаци хрватску тужбу и српску противтужбу, он је рекао да се то мора схватити као шанса за цео регион, при чему се мора учинити све да се разјасни судбина несталих.

Ми морамо заједно да разговарамо о узроцима тадашњих сукоба и покушамо да превладамо разлике, закључио је Вучић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs