Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Захтев за неодложно пуштање Оливера Ивановића на слободу

Захтев за неодложно пуштање Оливера Ивановића на слободу

Београд, 28. јануар 2015. године – Представници Владе Републике Србије и правни заступници лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића затражили су данас његово неодложно пуштање из притвора у Косовској Митровици, наводећи да се против њега води политички процес јер нема доказа који би поткрепили оптужницу тужилаштва која га терети за ратне злочине.


Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић поручио је на конференцији за новинаре у Медија центру у Београду да на Косову и Метохији неће бити владавине права, нити нормализације друштвених прилика и односа, све док Ивановић не буде на слободи.

Ђурић је позвао да се Ивановић, који је већ годину дана у притвору, а суђење му је тек почело, пусти на слободу, што би био гест људскости и кључни корак ка владавини права, и поновио да иза лидера СДП стоје сви грађани Србије, као и Влада Србије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин упутио је позив надлежнима на Косову и Метохији да признају грешку и пусте Ивановића на слободу јер је оптужница против њега неодржива, а сведока нема.

Признајте грешку и нико на томе неће правити политички капитал, поручио је Вулин и поновио позив да се Ивановић пусти на слободу, или да му се бар омогући да се брани са слободе.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да пружа подршку Ивановићу као његов пријатељ, уз оцену да сви у Србији треба да дигну глас због политичког процеса који се води против њега.

Верујем да је Ивановић невин, нагласио је Љајић и навео да су две ствари кључне, при чему је прва то да се изнесе пуна истина о том случају, као и о свим дешавањима на северу Косова и Метохије, док је друга пружање могућности Ивановићу да се брани са слободе.

Адвокати Зденко Томановић и Тома Фила саопштили су да је тужилаштво створило привид да постоје правно прихватљиви докази за подизање оптужнице и притвор за Оливера Ивановића.

Томановић је оценио да ни Хашки трибунал није узимао толико слободе да доказе који су у директној супротности са правилима међународног кривичног права узима као релевантне.

Представници Владе Србије и адвокати поновили су очекивање да ће суђење бити брзо и ефикасно, као и да Ивановић не жели да бежи, нити да се скрива.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs