Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Одговоран приступ коришћењу средстава ЕУ

Одговоран приступ коришћењу средстава ЕУ

Београд, 11. јануар 2015. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да се у овој години очекује и директна подршка из ЕУ нашим пољопривредницима, и нагласила да Србија најодговорније приступа коришћењу финансијских средстава Уније.

Јоксимовић је у интервјуу за новосадски "Дневник" навела да се очекује да из ИПА 2015. године буду први пут издвојена средства и за финансирање ИПАРД програма, како би у што скоријем периоду могла бити пружена директна подршка пољопривредним произвођачима.

То што је Србија прва као кандидат за пуноправно чланство у ЕУ усвојила Основни споразум о коришћењу ИПА II, чиме се ствара могућност конкурисања за додатна средства из европских фондова, указује на то да Србија на најодговорнији начин приступа коришћењу средстава ЕУ, поновила је министар.

Јоксимовић је подсетила на то да се тим споразумом дефинише нови сет механизама за коришћење предприступне помоћи, чији је циљ побољшање ефеката и резултата ИПА средстава у земљама корисницама.

Према њеним речима, након процене напретка у спровођењу реформи, процесу европских интеграција и успешности у трошењу средстава, земљама ће бити омогућено да добију додатна средства као неки вид награде за остварени напредак, али с друге стране постоји могућност и да та средства буду смањена уколико има застоја.

Средства из ИПА II програма ЕУ су, како је истакла, бесповратна и усмеравају се на унапређење живота грађана кроз конкретне пројекте, или подршку структурним реформама.

Према Основном споразуму о коришћењу ИПА II фондова, ЕУ је за буџетски период 2014-2020. године нашој земљи наменила 1,5 милијарди евра, што је приближно 200 милиона годишње.

Јоксимовић је напоменула да је у току програмирање ИПА за период од 2015. до 2017. године, и додала да је међу неким од значајнијих интервенција које се у том погледу разматрају подршка буџету за процес реструктурирања јавних предузећа и финансирање социјалних програма.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs