Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Држава да постане прави сервис грађана и привреде

Држава да постане прави сервис грађана и привреде

Београд/Скопље, 8. јануар 2015. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је да је Србија земља која чини све да покаже како својим грађанима, тако и свету, да је спремна да се суочи са озбиљним изазовима.


Удовички је у интервјуу за македонски дневни лист „Утрински весник“ навела да у Србији постоји консензус о тешким мерама које су предузете са намером да буду и спроведене.

Она је истакла да управо захваљујући чврстим намерама и непрестаном раду свих чланова Владе грађани могу да разумеју зашто сада морају да поднесу одређене жртве како би својој деци предали у наслеђе здравију Србију.

Према њеним речима, остварени су и први резултати ових мера – повећан је углед Србије у свету и сачињен је јасан план да се наша земља учини атрактивном инвестиционом дестинацијом.

Истовремено, како је додала, дошло је до суочавања са наслеђем предузећа у реструктурирању и неликвидних великих система који се спремају за тржиште и профитно корпоративно пословање.

Удовички је подсетила на то да су постављени приоритети великих инвестиционих пројеката, уз напомену да је најважније да је постигнута политичка стабилност и висок степен опште стабилности.

Суштина реформе јавне управе, како је поновила, јесте да покренемо и променимо Србију како бисмо државу учинили правим сервисом грађана и привреде.

Она је, објашњавајући да систем јавне администрације у неким сегментима још функционише по превазиђеним принципима из прошлости, па се тако однос државних службеника с једне и грађана и привредника с друге стране често доживљава као непријатељски, истакла да се такав став до краја мора напустити.

Према њеним речима, у том циљу је донет пакет закона који се тичу унапређења јавно-службеничког система, а то нас ових дана очекује и за ниже нивое власти, аутономне покрајине, градове и општине.

Циљ је пуна професионализација и деполитизација јавне администрације, као и да се у систему стално унапређују квалитет и одговорност, а искорени корупција, указала је Удовички.

Говорећи о томе на који је начин могуће стати на пут партијском запошљавању, она је навела да за тако нешто можда не постоји чаробна формула, али сигурно је да постоје правила да се кроз јасну поделу послова, оцењивање сваког појединца у систему, даље усавршавање службеника и јасну одговорност направи ефикасан систем.

С друге стране, како је додала, усавршавањем конкурсних процедура, на којима се интензивно ради, ствара се систем који ће производити квалитетне и квалификоване кадрове и тако смањити могућност партијског запошљавања.

Удовички, која је крајем октобра учествовала на састанку Управног одбора Регионалне школе за јавну управу (РЕСПА) у Македонији, указала је на то да та школа може у значајној мери да подстакне регионалну сарадњу у тој области кроз промовисање заједничког учења, размену искустава, трансфер знања и умрежавање.

На питање да ли је утркивање међу земљама региона у привлачењу што више страних инвестиција контрапродуктиван приступ и да ли је могуће остварити регионални приступ на овом плану, она је изразила веровање да ће доћи време када ће се озбиљно преиспитати политика привлачења инвеститора.

Све мање има новца за овакве подстицаје, навела је Удовички и додала да ће се градити нова заједничка политика привлачења инвестиција која, поред националне, има и регионалну компоненту, при чему би то била политика подстицања инвеститора који долазе, улажу у развој и остају.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs