Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Циљ позитиван привредни раст у 2015. години

Циљ позитиван привредни раст у 2015. години

Београд, 5. јануар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је да му је циљ у овој години да привредни раст буде позитиван, да се реши питање смедеревске "Железаре", као и да се почне са значајним јавним инвестицијама.

Фото: Бета

Вучић је у интервјуу за данашње издање дневног листа "Ало" рекао да Међународни монетарни фонд (ММФ) предвиђа да ће Србија 2015. годину завршити са негативним економским растом од минус 0,5 одсто, али да је његова жеља и намера Владе Србије да ове године свакако имамо позитиван привредни раст и изразио очекивање да раст буде већи од 0,5 одсто, можда и 1 одсто.

За то су потребни следећи услови, и то су моје најважније жеље по том питању - потребно је да решимо питање смедеревске "Железаре" и хемијског комплекса: Азотаре, Метанолско-сирћетног комплекса (МСК) у Кикинди и Петрохемије, рекао је Вучић, наводећи да, што се тиче "Железаре", очекује да ће се све знати 8. или 9. јануара.

Према његовим речима, потребно је да имамо и више успеха у процесу приватизације и стварања заједничких предузећа, као што је случај са ФАП-ом из Прибоја и Првом петолетком из Трстеника.

Оно што је други циљ да би се тај позитиван раст остварио, то су много веће инвестиције, истакао је премијер и навео да под инвестицијама у 2015. години пре свега подразумева почетак изградње пруге Београд-Будимпешта, наставак радова и привођење крају Коридора 10 и Коридора 11 и почетак изградње "Београда на води".

Очекујем и значајне инвестиције у енергетици, пре свега за изградњу блока у ТЕ Костолац. Мислим да ћемо, што се тиче јавних инвестиција, значајно премашити 2014. годину, нагласио је Вучић.

Премијер је навео да је у Влади Србије разговарао са високом кинеском делегацијом о изградњи пруге од Београда до Будимпеште и изради студије о изводљивости.

Он је додао да је кинеска делегација потом отишла на разговоре у Мађарску, како би били успостављени једнаки стандарди и све било усклађено с европским прописима.

Према његовим речима, истовремено са студијом о изводљивости, представници наших институција ће изаћи на терен и обавити геодетске радове на траси, како би се брзо извршила припрема овог пројекта.

Свакако очекујем да пре краја године крену радови на том великом инфраструктурном пројекту, рекао је премијер.

Вучић је што се тиче продаје "Телекома" у 2015. години, изразио очекивање да ће бити постигнута најбоља цена.

Тај новац од продаје "Телекома" ми нећемо користити за попуњавање буџетског дефицита. Пола ћемо дати да вратимо део кредита који су нам најлошији, а пола ћемо дати у директне инвестиције. То је наш договор са ММФ-ом, прецизирао је премијер и нагласио да мора да се одржи аранжман са ММФ-ом јер је то гаранција будућности и стабилности Србије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs