Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Повећање запослености међу приоритетима ове године

Повећање запослености међу приоритетима ове године

Београд, 2. јануар 2015. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин изразио је очекивање да ће ово бити година борбе за повећање запослености, посебно младих људи, и да ће мере које је Влада предузела прошле године бити видљиве крајем 2015. године.

Вулин је у интервјуу за агенцију Танјуг оценио да ће крајем ове године, без сумње, мере бити видљиве, и указао на то да ће најпре бити решен проблем предузећа у реструктурирању.

Он је подсетио на то да је сваке године одвајано 708 милиона евра само за та предузећа, што више неће бити случај.

За раднике су, како је истакао, обезбеђени одговарајући социјални програми, отпремнине и пензије, при чему ће ефекти свих уштеда - на пензијама, платама, и бенефицираном радном стажу, бити видљиви за годину дана.

Према његовим речима, мерама активне политике запошљавања НСЗ биће обухваћени радници у предузећима у реструктурирању, а та служба ће ове године имати више средстава на располагању у односу на претходну.

За мере активне политике запошљавања НСЗ је, како је додао, опредељено 2,8 милијарди динара, и још 500 милиона за особе са инвалидитетом.

Сматрамо да ћемо тако моћи да збринемо приближно 130.000 људи који ће се на наки начин наћи у комуникацији са Националном службом за запошљавање, рекао је Вулин.

Нико од људи који постају вишак у смислу радног ангажовања, неће отићи на улицу без отпремнине и одговарајућег социјалног пакета, поручио је министар и истакао да је важно да се види која од тих предузећа ће успети да нађу стратешког партнера, или да буду приватизована.

Ми смо обезбедили у транзиционом фонду, који ће се првенствено односити на ова предузећа, 16 милијарди динара, а радиће се на томе да што већи број предузећа буде опорављен, поручио је он.

Према његовим речима, већ сада је приметан "природни одлив", односно повећан број оних који су поднели захтев за пензионисање услед измена Закона о ПИО, који је практично с првим даном нове године ступио на снагу.

Вулин је истакао и да је незапосленост смањена на 17,6 одсто, што је, иако је то и даље висок проценат, веома добар резултат, с обзиром на то да је 2012. године незапосленост износила 25,6 одсто.

Ове године, како је навео, водиће се рачуна о томе да се што више новца уложи у запошљавање младих, па је зато уведен пакет стручне праксе за који ће Национална служба за запошљавање плаћати део зараде младима који немају искуство, а хоће да раде, а послодавац ће бити дужан да још шест месеци задржи особу на послу.

Министар је поновио да ове године, упркос мерама штедње, неће бити умањено нити укинуто ниједно социјално давање.

Он је најавио и да ће фебруар бити месец контроле послодаваца и тога да ли поштују закон о запошљавању особа са инвалидитетом, и истакао да инспекција рада нигде неће долазити са идејом да затвори или казни послодавца, већ да утиче на њега да се прилагоди закону и да га поштује.

Такође, како је додао, Закон о раду биће промењен у складу са директивама ЕУ и Међународне организације рада, као и потврђеним конвенцијама, а размишља се и о изменама закона о запошљавању, социјалном предузетништву, социјалној заштити, финансијској подршци породицама са децом, али и неким деловима породичног закона.

Ова година ће бити година капиталних инвестиција јер ће бити изграђено неколико геронтолошких центара, а биће завршени они чија је градња у току, поручио је Вулин.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs