Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Први пацијент 5. јануара на операцији о трошку Фонда за лечење деце

Први пацијент 5. јануара на операцији о трошку Фонда за лечење деце

Београд, 2. јануар 2015. године – Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар најавио је данас могућност да би одлазак код приватног лекара уз оверену здравствену књижицу могао да заживи за мање од годину дана.

Лончар је у изјави за агенцију Танјуг рекао да је у плану да се у првом тренутку то практикује у педијатрији, гинекологији, офтамологији и дијагностици.

Услов да приватници почну да лече о трошку РФЗО јесте, како је објаснио, доношење одговарајућих подзаконских аката, с обзиром на то да је закон већ изједначио приватно и државно здравство.

Министар је навео да је неопходно да се испоштују све процедуре које су потребне, и истакао да ће укључивање приватника помоћи најпре у оним деловима здравства где треба да се реше листе чекања.

Лончар је, када је реч о Фонду за лечење деце у иностранству, навео да је задовољан почетком његовог рада, и поновио да новац не представља проблем и да Фонд тренутно располаже буџетом већим од три милиона евра, при чему ће сума ускоро достићи четири милиона евра.

За сада је за лечење деце у иностранству стигло девет захтева, новца има да се покрију сви трошкови, а први пацијент отпутоваће већ 5. јануара на операцију у Белгију, нагласио је министар.

Он је указао на то да су листе чекања, које су представљале један од највећих проблема у српском здравству, смањене за 10 до 15 одсто, захваљујући бољој организацији служби и набавци неопходног материјала.

Наравно, нисмо свуда смањили листе чекања. Очекује нас озбиљан посао у овој години, и то ће бити један од приоритета Министарства, поручио је он.

Лончар је подсетио на то да ће у наредној години стићи пет до седам линеарних акцелератора, што ће решити проблем онколошких пацијената који дуго чекају на зрачну терапију.

Чекање на операције на срцу, како је истакао, биће смањено захваљујући отварању кардиохирургије у Нишу, бар што се тиче тог дела Србије, што ће представљати велику сигурност за грађане тог краја који више неће морати да путују у Београд на лечење.

Министар је, говорећи о мањку кадрова у здравству, рекао да су дефицитарни анестезиолози, радиолози, педијатри и патолози, и додао да су у овом моменту расписани конкурси за запошљавање 700 здравствених радника.

Лончар је навео и да се 21. јануара отварају понуде пристигле на тендер за набавку гама ножа за Клинички центар Србије, који се користи за ретке операције на мозгу због којих су наши пацијенти до сада одлазили у Турску.

Након отварања понуда би, како је објаснио, било реално да нож стигне у року од три и по месеца, при чему је кадар већ обучен како би почео са радом чим се инсталира уређај.

Гама нож ће много значити пацијентима из Србије, али и онима из региона којима је неопходан овакав вид лечења, закључио је Лончар.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs