Београд, 26. новембар 2014. године – Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Снежана Богосављевић-Бошковић изјавила је данас да наша земља има огроман потенцијал у производњи традиционалних прехрамбених производа.
Богосављевић-Бошковић је, отварајући Међународни сајам етно хране и пића на Београдском сајму, истакла да држава пружа пуну подршку тим произвођачима, уз напомену да у Србији постоји више од 30 производа са заштићеним географским пореклом.
Она је објаснила да је ова манифестација окупила више од 300 домаћих и иностраних произвођача хране и пића, припреманих на традиционалан начин, уз оцену да је пласман пољопривредних производа из Србије на светском тржишту најбоља потврда њиховог квалитета.
Према њеним речима, вредност традиционалне производње хране у Европи процењује се на више од 15 милијарди евра годишње.
Пољопривреда и производња хране су изузетно значајне области, указала је Богосављевић-Бошковић и истакла да наши произвођачи, поред традиције и природних предности, поседују и знање, вољу и искуство за унапређење свог пословања.
Српска кухиња је хетерогена, а сваки регион има своје специфичности. Храна није само елементарна људска потреба или стратешки државни интерес, већ је и значајна спона са нашом традицијом и целокупним културним наслеђем, у свим својим временским и просторним димензијама, објаснила је она.
Према њеним речима, улога ресорног министарства, али и државе у целини, јесте да буде кључни покретач који ће да обезбеди и побољша опште услове привређивања у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, а нарочито у погледу традиционалних производа који су у фокусу овог сајма.
Држава свим својим расположивим ресурсима пружа подршку малим произвођачима традиционалних производа, настојећи да их системским мерама мотивише на то да ценама и квалитетом постану конкурентни на тржишту, поручила је Богосављевић-Бошковић.
На сајму ће бити изложени производи карактеристични за ужа географска подручја, најчешће ручне израде, од органски гајених сировина, који се праве по посебној рецептури и у ограниченој количини за тржиште, што су такозвани национални специјалитети.
Такође, биће представљени произвођачи опреме за производњу и чување етно хране и пића, као и акредитоване лабораторије за тестирање квалитета хране.
Сајам, који ће трајати до 29. новембра, одржава се под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку Привредне коморе Србије и Привредне коморе Београда.