Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Реформама до боље будућности Србије

Реформама до боље будућности Србије

Београд, 19. новембар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је наша земља на корак од постизања трогодишњег аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) и надомак тога да постане модерна и успешна држава.

Фото: rts.rs

Вучић је, гостујући у емисији "Упитник" на Радио-телевизији Србије, оценио да ће 2015. година бити тешка, иако нешто лакша од ове године, али да ће се прави резултати реформи видети тек 2016. године.

Он је објаснио да се у четвртак, 20. новембра, завршавају разговори са ММФ-ом, и указао на то да Србија има план и програм који је добио подршку ММФ-а, Светске банке и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Према проценама конзервативне финансијске институције какав је ММФ, Србија ће имати раст од 1,5 одсто у 2016. години, док се у 2017. очекује раст од два одсто, прецизирао је премијер.

Према његовој оцени, раст ће бити и већи од два одсто, с обзиром на то да ММФ у својим проценама није узео у обзир решавање проблема Железаре Смедерево, ФАП-а, Азотаре Панчево, Топионице у Бору, као и реализацију пројекта "Београд на води".

Влада је, како је подсетио, успела да након само шест месеци направи дугорочни план за излазак из кризе и побољшање живота у Србији.

Читав свет подржава реформе које Влада спроводи, и због тога ће наша држава бити много стабилнија од осталих у региону, указао је Вучић.

Он је, одговарајући на питање да ли је било и других начина да се земља изведе из кризе, рекао да је политичким партијама Законом о финансирању политичких активности одузето 35 одсто новца из буџета, а да је наплата акциза и ПДВ-а већа него икад, као и да се највише до сада наплаћује порез од великих бизнисмена.

Под тешким мерама, како је објаснио, подразумева се увођење реда у јавна предузећа, побољшање рада јавног сектора, озбиљнији однос према грађанима и јачање привреде.

Разумем просветне раднике и највећи део здравствених радника, али неће бити попуштања и изузимања било кога од примене економских мера, нагласио је премијер и поручио да неће бити нових мера штедње на рачун плата и пензија.

Он је саопштио да Влада није размишљала о било каквом повећању пореза, истичући да Хрватска има 27 одсто ПДВ, Мађарска 25 одсто, док Србија има 20 одсто, што је иначе најнижа граница у региону.

Истовремено, Вучић је нагласио да највећи проблем представља запошљавање младих између 21 и 35 година, уз напомену да ће предузетим мерама у будућности бити створени услови у којима ће млади моћи да раде.

Када трајекторија јавног дуга почне да се спушта са 76 одсто, фискални дефицит померимо испод пет одсто, остваримо раст од два одсто на годишњем нивоу – ова земља ће бити спасена, поручио је премијер.

Према његовим речима, овај циљ је могуће остварити, али само уколико удружимо све снаге, а не да деламо као подељено друштво.

Он је подсетио на то да се у последњих осам месеци сваког месеца смањује број незапослених, уз напомену да је овог месеца тај број мањи за 8.400 људи.

Такође, како је додао, од маја до октобра запослено је 130.228 особа, док је према последњим подацима Републичког завода за статистику незапосленост пала на 17,6 одсто.

План је да повећамо број запослених у приватном сектору, навео је Вучић и нагласио да ће Србија улагати у развој тог сектора и обезбедити кредите за инвестиције како би подстакла његов напредак.

Премијер је изразио очекивање да ће побољшање економске ситуације у земљи уследити и након приватизације појединих јавних предузећа.

Он је потврдио да ће на тендеру за Железару Смедерево победити фирма која понуди најбоље услове, а извесно је да ће то бити "Есмарк" који је заинтересован за њу.

Фото: rts.rs

Када је реч о ФАП-у, Вучић је подсетио на то да је документација готова и да ће се формирати заједничко предузеће са финском компанијом "Сису ауто", у којем ће држава бити мањински власник.

Према његовим речима, уколико се све буде одвијало по плану, пре краја 2015. године биће произведени први специјални камиони за руско и остала тржишта, што је одлична вест за Србију.

Он је исказао захвалност свима онима који подржавају реформе јер знају да тиме граде бољу будућност за себе и своју децу.

Истовремено, премијер је поновио да је ЕУ стратешки циљ Србије, што је саопштио и председнику Руске Федерације Владимиру Путину, и нагласио да Влада води одлучну политику која је у интересу грађана и државе.

Нисмо у ситуацији да уводимо санкције Русији и не мислим да би то било добро за Србију, оценио је он и упитао ко би надокнадио велика финансијска средства која би Србија изгубила кад би увела санкције тој земљи.

Вучић је нагласио да очекује поштовање ЕУ за тешке реформе које Србија спроводи и за коректан став по питању украјинске кризе.

Србија жели стабилност и мир у региону, поновио је он и додао да постајемо важна земља, која тај свој адут користи за јачање своје економије.

Вучић је подсетио на то да ће Србија у децембру бити домаћин самита на којем ће учествовати и премијер Кине, и напоменуо да се читава наша спољна политика заснива на томе како да привучемо инвестиције и побољшамо домаћу економију.

Фото: rts.rs

Нашу земљу је недавно посетило 40 водећих немачких компанија, а пре тога 25 француских фирми, којима Србија може да понуди политичку и економску стабилност, са јасним програмом који је добио подршку и ММФ-а, указао је он.

То је тржиште, како је објаснио, од милијарду људи, с обзиром на то да Србија једина има споразуме о слободној трговини са ЕУ, Турском, Русијом, Белорусијом и Казахстаном.

Наш велики проблем јесте закон о планирању и изградњи, указао је он и додао да је добро што доносимо закон о заштити узбуњивача јер је борба против корупције веома важна.

Премијер је рекао да очекује отварање преговарачких поглавља у децембру, и потврдио да ће Србија урадити свој део посла.

Задатак Србије јесте да спроводи тешке реформе и драго ми је да је тај процес јасно подржао вицеканцелар Немачке Сигмар Габријел, премијер Француске Мануел Валс, председник Русије Владимир Путин и многи други, истакао је Вучић.

Истовремено, он је најавио да ће све куће оштећене у мајским поплавама бити завршене до 20. децембра, а најкасније до 27. децембра, уз оцену да су резултати обнове земље након поплава импресивни.

На питање новинара где види себе и Србију за пет година, премијер је рекао да планира да се бави мирнијим послом, али да верује да ће Србија бити уређена, ефикасна држава у којој ће људи бити задовољни, на вратима ЕУ.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs