Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Јачање позиција Србије пред отварање првих ЕУ поглавља

Јачање позиција Србије пред отварање првих ЕУ поглавља

Београд, 9. новембар 2014. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Влада започела процес опсежних економских и друштвених реформи због жеље да побољша амбијент за живот и рад наших грађана.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је у интервјуу за дневни лист „Дневник“ објаснила да се реформе не спроводе због Европске уније, већ да привучемо нове инвестиције и уредимо државу.

То, како је оценила, није лак посао, и зато са пуно кредибилитета и права очекујемо од Уније да то препозна и ускоро да сигнал за отварање првог поглавља.

Према њеним речима, то би показало и опредељење ЕУ да напредак у процесу европских интеграција сваке државе зависи искључиво од појединачних напора и резултата земље кандидата.

Она је указала на то да су у циљу убрзања процеса европских интеграција појачане билатералне активности, при чему су од велике важности стални и интензивни сусрети са представницима Брисела и земаља чланица ЕУ.

Након званичних посета Бечу и Берлину, као и сусрета са званичницима Лондона, Јоксимовић је најавила да ће од сутра боравити у дводневној посети Риму, док ће крајем месеца посетити Париз.

Поруке свих европских званичника јесу да је европски пут Србије неспоран и зато очекујемо да се то мишљење и конкретизује у најскорије време, отварањем поглавља у наредна два до три месеца, навела је она.

Италија нашој земљи даје снажну подршку у евроинтеграцијама, и то не само декларативну, већ и политичку и стручну, подсетила је Јоксимовић и нагласила да је та земља једна од веома важних развојних партнера Србије.

Према њеним речима, пројектна подршка се остварује у значајним секторима, као што су пољопривреда, образовање, енергетика, животна средина и здравство.

Такође, како је навела, Италија је међу првима по висини инвестиција у Србији и један од два најзначајнија трговинска партнера наше земље.

Солидарност Владе Италије са грађанима Србије није изостала ни током мајских поплава, и зато је важно да за време италијанског председавања ЕУ покажемо колико ценимо такав став, и додатно појаснимо наше позиције, објаснила је Јоксимовић.

Она је, када је реч о недавној посети Паризу председника Владе Србије Александра Вучића и посети француског премијера Мануела Валса Београду, оценила да то отвара једну нову, велику перспективу развоја економских односа између две земље.

Добри политички односи требало би да буду праћени и снажном економском сарадњом, потврдила је министар без портфеља и додала да ту има пуно простора за унапређење, због чега је премијер Валс и дошао са делегацијом од 35 представника великих француских компанија.

Иствремено, како је нагласила, треба истаћи значај француске подршке Србији у процесу евроинтеграција, с обзиром на то да је Француска једна од земаља ЕУ која подржава идеју да Србија до краја године отвори прва поглавља у преговорима о пуноправном чланству.

Јоксимовић је поручила да ће економске платформе договорене на састанку два премијера у Београду свакако да ојачају позиције Србије када је у питању област европских интеграција.

Као резултат одличних односа двеју држава је и посета делегације Србије Паризу крајем новембра, која ће том приликом одржати политичке састанке на највишем министарском нивоу, потврдила је Јоксимовић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs