Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија отворена за сарадњу са Русијом у свим областима

Србија отворена за сарадњу са Русијом у свим областима

Београд/Москва, 15. октобар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић најавио је данас да ће током сутрашње посете председника Руске Федерације Владимира Путина Београду бити размотрене конкретне теме о сарадњи двеју земаља у области економије, енергетике и пољопривреде.

Вучић је у интервјуу за лист “Росијска газета и Тас” истакао да је енергетика једна од најперспективнијих области руско-српске сарадње, уз напомену да има много питања која је потребно решити у тој области.

Он је навео да је руска компанија “Гаспром” већински власник компаније Нафтна индустрија Србије (НИС), и оценио да је потребно размотрити будућност односа по том питању, како би се сви проблеми решавали у партнерском односу.

Према његовим речима, током разговора о изградњи гасовода “Јужни ток” Србија се налазила у компликованој ситуацији, али је захваљујући жељи председника Русије да изађе у сусрет нашој земљи договор постигнут брзо и лако.

Споразум о изградњи гасовода “Јужни ток” је добар за Србију, поновио је премијер и поручио да Влада Србије има за циљ даљи развој партнерских односа са Руском железницом и реализацију нових заједничких пројеката.

Он је подсетио на то да је Србија са Руским железницама склопила Споразум о кредиту у износу од 800 милиона долара који је намењен за развој и модернизацију железничке мреже у Србији.

Председник Владе је поновио да Србија жели да привуче руске инвеститоре, пре свега у области пољопривреде, уз напомену да је Русија велико тржиште, којем је потребно много поврћа, воћа и меса.

Желимо да привучемо руске инвеститоре, пре свега у области прераде тих производа, да овде буду изграђене мале фабрике за прераду и извоз не само у Русију, већ и у Европску унију и Турску, рекао је премијер.

Вучић је указао на то да производи које Србија извози у Русију морају бити највишег квалитета и да се ни у ком случају не сме поновити ситуација када српски производи нису одговарали високим стандардима.

Он је поновио да је наша земља отворена за сарадњу са Русијом у свим областима, уз оцену да би та сарадња требало да иде у корист обе земље.

Премијер је позитивно оценио рад Српско-руског хуманитарног центра за ванредне ситуације у Нишу, нарочито у време овогодишњих поплава у Србији, и изразио наду да ће тај центар бити још боље опремљен, тако да се његовим радом може похвалити не само Србија, већ и остале земље региона.

Вучић је рекао да ће председник Руске Федерације Владимир Путин у Београду присуствовати војној паради поводом 70-годишњице ослобођења Београда, и подсетио на значајан допринос Црвене армије током ослобађања Београда.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs