Београд, 14. мај 2014. године – Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Владимир Ђукић изјавио је данас да је циљ наше земље да квалитет произведене хране достигне ниво који постоји у земљама Европске уније.
Ђукић је на отварању дводневне "Националне међусекторске радионице о безбедности хране“ нагласио да Србија тежи ка томе да произведену храну извози у Европу на основу стандарда који постоје у Унији.
Он је изразио очекивање да ће након овог састанка бити успостављена много боља међусекторска сарадња између Управе за ветерину, Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Министарства здравља у области, производње, контроле, промета и коришћења намирница јер то налажу директиве ЕУ и поглавља 12 и 28.
Директор Управе за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине Дејан Бугарски указао је на то да је безбедност хране круна читавог деловања ветеринарске струке, а тај пут је веома дугачак и за већину потрошача углавном невидљив.
Бугарски је објаснио да светски тренд представља тежња ка олакшаној трговини, што намеће мање испитивања и мање трошкова, а истовремено се захтева да намирнице животињског порекла буду здраве и безбедне.
Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг поручио је да ће Норвешка помоћи Србији на путу ка ЕУ, уз напомену да је безбедност хране један од важних сегмената на том путу.
Он је истакао да се читав свет суочава са проблемима безбедности хране, и указао на важност борбе против болести које се преносе храном.
Директор Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" Драган Илић нагласио је да је једно од главних питања за заштиту, очување и унапређење здравља становништва обезбеђивање здраве, сигурне, квалитетне хране и правилне исхране.
Илић је упозорио на то да могућност контаминације хране постоји на сваком кораку у ланцу, односно од сировине до потрошача.
Он је објаснио да ризик постоји од обољевања животиња, загађења спољне животне средине, неадекватних третмана у примарној производњи, нестручне примене агротехничких мера, нехигијенског руковања храном, неадекватних услова складиштења, транспорта или чувања хране.
"Национална међусекторска радионица о безбедности хране" представља део сарадње са европским стручњацима и има за циљ да домаћој стручној јавности пренесе знања, искуства и поуке везане за безбедност хране до којих се дошло у земљама ЕУ.
Стручњаци из Регионалне канцеларије Светске здравствене организације за Европу, Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА), Европског центра за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ), Института за безбедност хране и токсикологију Универзитета у Копенхагену, као и управа за контролу хране из Данске и Норвешке, представиће на овом скупу начин на који су у својим земљама синхронизовали службе које се баве безбедношћу хране.
Током дводневног рада биће речи и о другим темама из области безбедности хране, као што су праћење контаминације у ланцу хране у ЕУ, надзор над болестима које се преносе храном у ЕУ, антимикробна резистенција из перспективе безбедности хране у ЕУ и слично.
Радионицу, која се одржава у хотелу „Краун плаза“ у Београду, организује Министарство здравља, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и уз подршку Светске здравствене организације (СЗО).