Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Председник Србије обишао више места на Косову и Метохији

Председник Србије обишао више места на Косову и Метохији

Београд/Приштина 14. фебруар 2005. године - Председник Србије Борис Тадић боравио је у дводневној посети Косову и Метохији, током које је јуче посетио Шилово код Гњилана и Церницу, а у Приштини је разговарао са шефом УНМИК-а Сореном Јесеном Петерсеном и командантом КФОР-а Ив Де Кермабоном.

Председник Србије Борис Тадић у Штрпцу
Фото: Бета
Тадић је посетио и рушевине цркве Светог Николе у Приштини, а затим и Штрпце и Велику Хочу. Председник Србије изјавио је у Штрпцу да је од међународних власти у Приштини тражио додатне безбедносне гаранције за Србе и све неалбанце на Косову и Метохији, и истакао да је независност Косова неприхватљиво решење.

Тадић је мештанима села Шилова у гњиланској општини, на почетку своје посете Косовском Поморављу, рекао да је "Космет део Србије и Црне Горе и по нашем и по међународном праву и да је то став који ће заступати и у Београду и у Приштини".

Председник Србије посетио је данас манастир Високи Дечани, манастир Свети Архангели код Призрена, српске енклаве Бело Поље код Пећи и Гораждевац, манастир Грачаницу и села централног Косова - Батусе, Липљан и Прилужје код Вучитрна, као и Косовску Митровицу.

Тадић је током посете рекао да доноси поруку мира, на првом месту Србима, али исто тако и албанском народу и свима осталима који живе на овом простору. Осврћући се на ситуацију у којој данас живе Срби на Косову, он је навео да "ниједан народ у Европи данас не живи теже него Срби на Косову и Метохији и да ту чињеницу нико не може да негира". Тадић је посебно указао на значај православних светиња и хришћанског предања, истичући да "нико не може рећи да хришћанство нема права да опстане на овим просторима".

Тадић је данас разговарао и са оцем Пантелије Дакића, једног од дечака из Гораждевца који су убијени на реци Бистрици 13. августа 2003. године, Милисавом Дакићем. Починиоци овог и других злочина над српским народом за време међународног протектората у покрајини нису откривени до данас.

Ово је прва посета председника Србије Косову и Метохији од како су власт у покрајини преузеле Уједињене нације 10. јуна 1999. године.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs