Београд, 12. фебруар 2013. године – Начелник пољопривредне инспекције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије Ненад Катанић саопштио је данас да је млеко које се продаје на тржишту Србије безбедно за људску употребу.
Катанић је на конференцији за новинаре навео да у Србију никада није увезено млеко "дукат" које је у Хрватској повучено из употребе као небезбедно, и истакао да је у току ванредна инспекцијска контрола млека у Србији.
Он је напоменуо да је узето 300 узорака млека свих домаћих и страних произвођача, а да је до сада завршена анализа 50 узорака која је показала да је оно апсолутно безбедно за људску употребу.
Према његовим речима, анализа осталих узорака требало би да буде завршена данас, а по добијању резултата јавност ће о томе бити обавештена.
Катанић је саопштио да се млеко "дукат" у Србију увозило само из Босне и
Херцеговине, а те пошиљке су контролисане и утврђено је да је млеко потпуно безбедно.
Он је нагласио да ће, ако се утврди било каква неправилност у току ванредне контроле, одговорни бити кажњени.
Начелник ветеринарске инспекције Сања Челебићанин навела је да анализу млека обавља Институт за хигијену и технологију меса у Београду који, као референтна лабораторија, деценијама ради мониторинг резидуа.
Да је неисправно млеко ушло у Србију, то би најпре знало Министарство пољопривреде јер је Србија у систему такозваног брзог узбуњивања и обавештавања и има уговор са Управом за ветерину Хрватске о међусобном обавештавању о свим сумњивим и небезбедним производима, истакла је она.
Челебићанин је, такође, навела да је риба на тржишту Србије безбедна за људску исхрану, али је упозорила грађане на то да ову намирницу купују само на за то предвиђеним местима.
Она је нагласила да грађани треба да избегавају куповину директно од рибара на нерегистрованим пијацама и импровизованим тезгама како не би дошли у контакт са рибом која није прошла обавезан ветеринарско-санитарни преглед.
Нема разлога за панику ни када је реч о сому, штуки и смуђу и другим врстама рибе која је у рекама Србије заражена паразитима, навела је Челебићанин и додала да је риба безбедна за исхрану уколико се добро термички обради, а то подразумева кување или пржење.