Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Нема трајног и праведног решења за Космет без сагласности Србије

Нема трајног и праведног решења за Космет без сагласности Србије

Београд, 8. јануар 2013. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Александар Вулин изјавио је данас да јучерашње хапшење деветоро Срба у Грачаници, који су потом пребачени у Приштину, представља безакоње и да то може лоше да утиче на предстојећи наставак дијалога Београда и Приштине 17. јануара у Бриселу.

Фото: Танјуг

Вулин је гостујући на Радио-телевизији Србије рекао да су деветорица Срба приведена после Божићне литургије у манастиру Грачаница, као и да је њихово хапшење било чиста провокација и грубо насиље, које ни са чим није било изазвано.

Он је рекао да ће Србија пратити шта се дешава и да ће ухапшенима пружити правну помоћ.

На нама је сад да пружимо правну помоћ, да видимо која ће бити политичка одлука представника привремених институција. Дакле не правна, већ политичка, јер ово нема везе са правом. У односу на њихову политичку одлуку ми ћемо предузимати наредне мере. У сваком случају нећемо напустити наше људе, истакао је Вулин.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је навео да је Србија небројано пута показала колико је за мир и да је његова посета Грачаници на Божић била порука мира и жеље Србије да покаже да решење косметског проблема види само кроз мир.

Према његовим речима, међународна заједница би морала да размисли да ли њена безрезервна подршка Приштини може да се настави и да ли је зато та подршка можда протумачена од стране Приштине као спремност да се врши свако насиље.

Небројено смо пута рекли да је укидање надгледане независности трагична грешка. Међународна заједница и Приштина морају да разумеју да трајног и праведног решење на Косову и Метохији неће бити без сагласности Србије и Срба који тамо живе, поручио је Вулин.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs