Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Београд тражи доследну примену договора о регионалном представљању Приштине

Београд тражи доследну примену договора о регионалном представљању Приштине

Београд, 20. јун 2012. године – Шеф тима Владе Републике Србије за дијалог са Приштином Борислав Стефановић изјавио је данас да ће Београд договор о регионалном представљању Приштине применити тек када буде институционално уређен на начин на који је и договорен, тако да се уз назив Косова наводи и читав текст фусноте.
Стефановић је на конференцији за новинаре, одржаној у Влади Србије, истакао да након супротног тумачења тог договора од стране посредника ЕУ у дијалогу Роберта Купера остаје чињеница да проблем регионалног представљања није решен, имајући у виду да је договорено да уз звездицу на табли са називом Косово стоји и пун текст фусноте.

Он је навео да Београд тражи и спреман је да у потпуности примени тај договор када буде уређен у институцијама као што је и договорен, као јединствена целина и текст фусноте.

Нажалост, дошло је до тумачења које је у складу са интересом Приштине, а то је да није одређено где фуснота треба да се налази, нагласио је Стефановић.

Такође, он је оценио да ће се пред Србијом ускоро сигурно појавити питања као што су позивни број за Косово и отварање канцеларија Приштине и Београда.

То су проблеми који нас чекају, указао је он и истакао да захтеви за отварање канцеларије Приштине у Београду и Београда у Приштини нису били део досадашњег дијалога, али да ће се, засигурно, појавити у будућности.

Стефановић је рекао и да је, у вези са предбројем за Косово, став Београда да он може бити само подброј Републике Србије, док је Приштини важно да он буде потпуно другачији.

То су питања са којима ћемо морати да се суочимо, а која до сада нису отварана, навео је он и напоменуо да је у досадашњим рундама дијалога било речи о енергетици и телекомуникацијама, али да није постигнут никакав договор.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs