Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Еулекс да поштује договор из Брисела о регистарским таблицама

Еулекс да поштује договор из Брисела о регистарским таблицама

Лешак, 15. јун 2012. године – Министар за Косово и Метохију у Влади Републике Србије Горан Богдановић изразио је данас очекивање да ће Еулекс поштовати договор о регистарским таблицама који је постигнут у Бриселу и истакао да је познато да тај договор не важи за север Косова, без обзира на то што неки покушавају да злоупотребе параграф седам тог документа.

Богдановић је у Лешку рекао да је Србија добила усмену гаранцију од европског посредника у разговорима Београда и Приштине Роберта Купера да се због специфичности ситуације која постоји на северу Косова таблице КС или РКС до даљег не употребљавају.

Према његовој оцени, очигледно је да је технички дијалог у неким сегментима због различитог тумачења дошао у фазу где постоје проблеми и где неке ствари морају да се разјасне са свим релевантним званичницима и Приштином, како би се видело шта даље треба радити.

Министар је навео да очекује брзо формирање нове владе, након чега ће сигурно почети политички дијалог око решавања статуса севера Косова јер су због постојања овакве ситуације тензије неприхватљиве.

Данашња протестна вожња до Јариња и Брњака показала је незадовољство грађана са севера Косова који не желе да прихвате косовске таблице и косовска документа, истакао је Богдановић.

Он је саопштио да Србија од Еулекса тражи статусну неутралност и напоменуо да та мисија мора прихватити вољу грађана и договор из Брисела, не сврставајући се на било чију страну.

Министар је поновио да ће званични Београд учинити све да на Косову и Метохији завлада трајни мир и толеранција како би се смањиле тензије које постоје у јужној српској покрајини, а које се рефлектују и на српску заједницу која живи јужно од реке Ибар.

Богдановић је данас отворио нову фискултурну салу у насељу Лешак, у општини Лепосавић, на северу Косова и Метохије.

Он је након свечаности прецизирао да је у изградњу фискултурне сале у Основној школи “Стана Бачанин” у Лешку уложено 35 милиона динара.

Слични објекти су, како је подсетио, отварани у претходне четири године и у другим деловима Косова и Метохије.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs