Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Што пре процесуирати случај трговине људским органима на Косову и Метохији

Што пре процесуирати случај трговине људским органима на Косову и Метохији

Београд/Стразбур, 20. децембар 2010. године – Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је данас у Стразбуру поводом Извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија да Еулекс треба да преузме одговорност и што пре процесуира случај трговине људским органима на Косову и Метохији.

Љајић је у изјави за агенцију Бета рекао да сматра да ово питање треба ослободити било какве политизације и да је интерес Србије да се цео случај што пре процесуира, као и да Еулекс преузме одговорност јер се ради искључиво о питању које је предуслов у успостављању процеса помирења у целом региону.

Љајић и директор Канцеларије за сарадњу са Хашким трибуналом Душан Игњатовић данас су у Стразбуру разговарали са комесаром за људска права Томасом Хамарбергом и генералним секретаром Парламентарне скупштине Савета Европе Матеом Соринасом о Мартијевом извештају о трговини људским органима на Косову и Метохији након НАТО бомбардовања 1999. године.

С обзиром на то да је Србија учинила пуно у процесуирању кривичних дела из области ратних злочина и да је наше Тужилаштво за ратне злочине до сада процесуирало 383 предмета у поступку ратних злочина, самим тим очекујемо да и други то учине, у конкретном случају да то уради Еулекс, нагласио је Љајић.

Према његовим речима, одговорност лежи пре свега на представницима међународне заједнице, тачније УНМИК-а, који до сада нису ништа учинили на расветљавању свих ових случајева.

Напротив, има елемената отворене опструкције од објављивања практично првих информација о тешким кршењима људских права укључујући и трговину људским органима, навео је председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом.

Он је изразио очекивање да ће Парламентарна скупштина Савета Европе усвојити не само резолуцију већ и препоруке како би Комитет министара могао да наложи владама чланица Савета Европе да са своје стране покажу спремност и помогну Еулексу у процесуирању предмета који су наведени у извештају Мартија.

Да би се то догодило, како је објаснио, потребно је да на Парламентарној скупштини Савета Европе 25. јануара резолуција добије просту већину гласова, а за усвајање препорука потребно је две трећине гласова парламентараца.

Љајић је навео да ће Србија наставити са лобирањем у најважнијим међународним институцијама и у Савету Европе указујући на важност тог питања како би Мартијев извештај добио свој коначан епилог.

У Извештају се ради о озбиљним оптужбама и о сумњама за тешка кривична дела из области ратних злочина и епилог може да се добије само на суду, нагласио је он.

Он је пренео да је у досадашњим разговорима са званичницима у Стразбуру добио уверавања да ће Извештај свакако бити предмет расправе на Парламентарној скупштини Савета Европе, уз подсећање на то да је генерални секретар Торбјорн Јагланд изјавио да се ради о озбиљним оптужбама које треба да буду истражене и проверене и предмет даље истраге што је, уосталом, и интерес Србије.

Љајић ће данас у Стразбуру разговарати и са замеником генералног секретара Савета Европе Мод де Бер-Букикио.

Он је најавио да ће са званичницима Савета Европе разматрати и положај Рома у Србији и на Косову и Метохији, као и стање људских права у јужној покрајини.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs