Планирано отварање четири регионална центра за производњу органске хране
Ваљево, 24. септембар 2010. године – Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије Мирјана Милошевић најавила је данас да ће у оквиру државног пројекта за производњу органске хране у Србији бити отворена четири регионална центра за производњу те врсте хране.
Милошевић је на отварању Конференције о органској производњи у Ваљеву навела да ће у том граду бити формиран регионални центар за воћарство, у Селенчи за ратарство, у Свилајнцу за сточарство и у Лесковцу за повртарство, док ће седиште референтне лабораторије за контролу и сертификацију здраве хране бити у Батајници.
Она је објаснила да ће поменути центар у Ваљеву покривати приближно 110 квадратних километара њива и шума у залеђу хидросистема Ровни на реци Јабланици, на 15 километара од града.
Такође, Милошевић је најавила да ће Закон о производњи органске хране у Србији, који је усаглашен са законодавством Европске уније, ступити на снагу 1. јануара 2011. године, до када ће бити усвојена и потребна подзаконска акта.
Основна разлика између производње органске и друге хране јесте у томе што се код органске хране не могу користити синтетички хербициди и минерална ђубрива, што је гарант здраве хране нешкодљиве за људе, објаснила је Милошевић.
Према њеним речима, са Министарством просвете постигнут је договор о томе да се у програме средњих пољопривредних школа у Србији уведе 30 одсто градива о производњи органске хране.
Цене органске хране одређиваће тржиште, указала је она и напоменула да је она у Европи за 30 одсто скупља од друге хране.