Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Планирано отварање четири регионална центра за производњу органске хране

Планирано отварање четири регионална центра за производњу органске хране

Ваљево, 24. септембар 2010. године – Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије Мирјана Милошевић најавила је данас да ће у оквиру државног пројекта за производњу органске хране у Србији бити отворена четири регионална центра за производњу те врсте хране.

Милошевић је на отварању Конференције о органској производњи у Ваљеву навела да ће у том граду бити формиран регионални центар за воћарство, у Селенчи за ратарство, у Свилајнцу за сточарство и у Лесковцу за повртарство, док ће седиште референтне лабораторије за контролу и сертификацију здраве хране бити у Батајници.

Она је објаснила да ће поменути центар у Ваљеву покривати приближно 110 квадратних километара њива и шума у залеђу хидросистема Ровни на реци Јабланици, на 15 километара од града.

Такође, Милошевић је најавила да ће Закон о производњи органске хране у Србији, који је усаглашен са законодавством Европске уније, ступити на снагу 1. јануара 2011. године, до када ће бити усвојена и потребна подзаконска акта.

Основна разлика између производње органске и друге хране јесте у томе што се код органске хране не могу користити синтетички хербициди и минерална ђубрива, што је гарант здраве хране нешкодљиве за људе, објаснила је Милошевић.

Према њеним речима, са Министарством просвете постигнут је договор о томе да се у програме средњих пољопривредних школа у Србији уведе 30 одсто градива о производњи органске хране.

Цене органске хране одређиваће тржиште, указала је она и напоменула да је она у Европи за 30 одсто скупља од друге хране.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs