Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Став МСП о Косову прилика за компромис између Срба и Албанаца

Став МСП о Косову прилика за компромис између Срба и Албанаца

Београд/Њујорк, 17. мај 2010. године – Министар спољних послова у Влади Републике Србије Вук Јеремић оценио је да ће изјашњавање Међународног суда правде (МСП) о легалности једнострано проглашене независности Косова створити прилику без преседана за постизање стратешког компромиса између Срба и Албанаца.

Вук Јеремић на данашњој седници Савета безбедности УН
Фото: Радио-телевизија Србије
Јеремић је на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној ситуацији на Космету указао на то да ће МСП ускоро донети одлуку о легалности једнострано проглашене независности Косова, и поновио да би судијама требало дозволити да ураде свој посао без политичких притисака, као што су нова признања једнострано проглашене независности.

Министар је оценио да, упркос негативним догађајима у јужној српској покрајини, долази време које више обећава, као и да ова година може бити година заједничког успеха.

Желео бих да уверим Савет безбедности да је Србија спремна да се флексибилно и искрено ангажује и да наша намера није да замрзнемо конфликт, да тријумфујемо, нити да неког потчинимо, рекао је Јеремић.

Он је подсетио на то да је, без обзира на различита гледишта, више од две године после једностраног проглашења независности Косова статус српске покрајине очигледно и даље веома споран.

Министар је истакао да је једнострано проглашење независности Косова поделило свет и довело у питање основне принципе савременог међународног система и додао да оно није допринело стабилности Балкана, нити је ојачало сарадњу у региону.

Према његовој оцени, због тога је једини пут напред постизање праведног компромиса који ће усагласити жеље и интересе два народа, што је циљ који ће Србија наставити да следи све док он не буде остварен.

Јеремић је указао на то да чекање у нејасној нади да ће једна страна на крају попустити представља рецепт за замрзавање положаја Косова у неодређеном статусу, и додао да то сигурно није оно што било ко од одговорних актера жели.

Он је подсетио на то да се већина чланица УН и СБ чврсто противи напорима да се наметне насилна подела Србије, и поновио став Београда да никада неће признати једнострано проглашење независности Косова.

Чврст принципијелни став Србије јесте да ми никада нећемо признати једнострано проглашење независности Косова и да ћемо наставити енергично да бранимо нашу позицију без конфронтирања, дипломатским средствима, поручио је министар.

Када је реч о ситуацији на терену, он је истакао да је од кључног значаја да СБ УН настави да подржава Унмик као главни стуб мира и стабилности у покрајини.

Према његовим речима, Србија веома цени конструктивни приступ УНМИК-а и организација које делују под његовим ауторитетом, као што је Еулекс.

Јеремић је нагласио да неслагања о статусу не смеју спречавати решавање практичних питања, и подсетио на то да су албанске власти на Косову више пута одбиле да заузму прагматичан, статусно неутралан приступ практичним проблемима, посебно у домену владавине закона.

Приштина је одбацила споразум о напретку у домену правосуђа, посебно у погледу суда у Косовској Митровици, који је постигнут током посете шефа Еулекса Ива де Кермабона Београду 2. марта, навео је он и упозорио на то да извештај генералног секретара УН, нажалост, умањује озбиљност растућих изазова на Косову.

Министар је подсетио на случај косовског министра за транспорт Фатмира Љимаја, који је под истрагом за прање новца, организовани криминал, злоупотребу службене дужности и проневеру, као и на чињеницу да је главни тужилац Еулекса наговестио да га је премијер Косова Хашим Тачи одвраћао од овог случаја.

Он је рекао и да је удружење ветерана ОВК претило Еулексу после хапшења њиховог команданта Сабита Геција оптуженог за ратне злочине, а у вези са трговином органима српских цивила у такозваној "жутој кући".

Јеремић је истакао да су у протеклом периоду власти у Приштини нелегално протерале са Косова неколицину српских функционера, и да је у исто време косовска специјална полиција једнострано применила силу против српских оператера мобилне и фиксне телефоније онемогућивши косовским Србима да комуницирају са светом изван енклава.

То представља озбиљно кршење савремених норми хуманости и такви унилатерални поступци не смеју се поновити, истакао је Јеремић.

Према његовој оцени, стање српског културног и верског наслеђа је, такође, дубоко узнемирујући део реалности на терену, а у извештају генералног секретара се наводи низ инцидената, укључујући и вандалске нападе на цркве, скрнављења на гробљима и пљачку икона.

Јеремић је, међутим, навео да се у извештају не помиње недостатак напретка у поништавању одлуке да се бетоном прекрију остаци двапут уништаване српске цркве у Ђаковици.

Ови примери нису изоловани инциденти, они су део реалности после једностраног проглашења независности који директно утичу на повратак 205.835 протераних косовских Срба, колико их је регистровао УНХЦР, упозорио је министар.

Јеремић је указао на то да се током протекле године само неколико стотина косовских Срба вратило својим кућама, и закључио да је то застрашујући податак, с обзиром на то да је реч о мање од пола процента од укупног броја протераних.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs