Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > У наставку акције сузбијања финансијског криминала ухапшене четири особе

У наставку акције сузбијања финансијског криминала ухапшене четири особе

Београд, 28. април 2010. године – Министарство унутрашњих послова саопштило је да су у наставку акције на сузбијању финансијског криминала на подручју Београда, Лазаревца и Ваљева припадници Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Пореском полицијом и Вишим јавним тужилаштвом из Београда, лишили слободе четири особе.

У саопштењу се прецизира да су ухапшени власник и директор предузећа ''Аполонија'' из Крагујевца Владица Смиљић (1974) из Крагујевца, власник и директор предузећа ДОО ''Дранси'' и ''МД Гане комерц'' из Лазаревца Драган Маринковић (1973) из Лазаревца, власник пољопривредног газдинства "Ђуричић Александар" из Лазаревца Александар Ђуричић (1974) из Лазаревца и власник предузећа "Нена 92 нет" из Ваљева Драган Радуловић (1968) из Ваљева.

Полиција интензивно трага за Живомиром Матићем (1966) из Ваљева, власником предузећа "Нудси" из Мионице и "27. октобар" из Котешице,
Мирком Костадиновићем (1971) из Београда, власником предузећа "Жубор комерц" из Атенице у Чачку, и Славољубом Ђорђевићем (1975) из Ваљева, власником предузећа "Слави" из Лајковца.

На издржавању затворске казне је власник предузећа "Далма коп" из Шапца Владан Плавшић (1967) из Ваљева.

Осумњичени су лишени слободе због постојања основане сумње да су извршили више кривичних дела злоупотреба службеног положаја, фалсификовање службене исправе, прање новца и пореске утаје.

Смиљић и Маринковић су, у саизвршилаштву са осталим осумњиченима, од 1. августа 2005. до 28. фебруара 2006. године, из регуларних новчаних токова, са текућег рачуна предузећа ''Аполонија'' из Крагујевца, које се бави увозом и продајом беле технике на домаћем тржишту, подизали готов новац, вршећи наведена кривична дела, тако што су сачињавали неистините исправе (фактуре, отпремнице и др.) о наводном откупу и промету робе и пружању услуга.

Они су то радили преко такозваних „перачких” предузећа и радњи "Нена 92 нет", "Далма коп", "Нудси", "27. октобар", "Жубор комерц" и "Слави", чији су директори и власници наведени осумњичени.

На тај начин осумњичени су извршили нелегалан промет новца у износу већем од 2.000.000 евра иако промета добара није било, чиме су омогућили Владици Смиљићу подизање готовог новца у наведеном износу, а његовом предузећу "Аполонија" неосновано коришћење претходног ПДВ-а од приближно 400.000 евра, за који износ су оштетили буџет Србије.

Припадници МУП-а настављају рад на расветљавању свих незаконитости у пословању правних лица која су била под контролом осумњичених, додаје се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs