Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Тадић позвао мисије УН и ЕУ да у потпуности испуне свој мандат на Космету

Тадић позвао мисије УН и ЕУ да у потпуности испуне свој мандат на Космету

Београд/Њујорк, 23. март 2009. године – Председник Србије Борис Тадић позвао је данас мисије УН и ЕУ да у потпуности испуне свој мандат на Косову и Метохији, а државе чланице УН које се до сада нису определиле за признавање независности покрајине да остану уздржане док Међународни суд правде не изнесе мишљење о легалности њене сецесије.

Фото: Фонет
Тадић је, говорећи на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову и Метохији, истакао да ниједна држава не би смела да својим поступцима прејудицира исход одлуке Међународног суда правде, и да стога никако не би требало охрабривати нова признања такозваног независног Косова.

Србија се залаже за нове преговоре јер једино они могу обезбедити праведно, компромисно и обострано прихватљиво решење. Србија никада неће признати независност Косова ни посредно, ни непосредно, и наставиће са дипломатском, правном и мирном одбраном свог интегритета, поручио је Тадић.

Према његовим речима, власти Србије уверене су да ће одлука Међународног суда правде бити од изузетне користи за УН као организацију јер ће спречити да Косово послужи као крајње опасан преседан у свим деловима света где постоје сецесионистичке тежње.

Председник је истакао да ће Србија сарадњом са Унмиком и Еулексом доприносити стабилности на Косову, и упутио позив властима у Приштини да се не супротстављају вољи међународне заједнице и Савета безбедности УН када је реч о спровођењу Плана у шест тачака.

Он је поновио да Србија чини озбиљне преговарачке напоре у циљу пуне имплементације тог плана у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и међународним правом, и да је спремна за наставак разговора на свим нивоима са представницима УН, уз подршку Еулекса, ради његове примене.

За нас је од изузетног значаја да Унмик настави свој посао, да буде у пуној мери присутан на територији Косова, уз несмањено финансирање мисије, јер без Унмика није могуће у потпуности испунити одредбе Резолуције 1244, нити План од шест тачака Бан Кимуна, указао је Тадић.

Посебно желим да истакнем Унмикову дужност да буде у приштинској делегацији на свим међународним и регионалним скуповима где она може да наступа само под именом УНМИК/Косово, нагласио је председник Србије.

Он је подсетио на то да је кључни услов за прихватање реконфигурације међународне мисије да мандат мисије ЕУ буде у складу са Резолуцијом 1244 и да она буде статусно неутрална.

Тадић је објаснио да то значи да ниједан део мандата те мисије не може бити заснован на Ахтисаријевом плану за косовску независност јер је тај план Србија одбила, а Савет безбедности никада га није одобрио.

Председник Србије изразио је уверење да је на Косову и Метохији могуће обезбедити нормалан, стабилан и безбедан живот и да Срби и Албанци могу да, без страха и насиља, живе једни поред других и једни са другима.

За Србе, нагласио је Тадић, данас на Косову нема безбедности, слободе кретања, правде, струје, воде, нити поштовања основних цивилизацијских норми, и зато реално стање на терену демантује оптимистичке процене из Извештаја генералног секретара УН.

Према његовим речима, насиље над Србима из косовског села Шилово, који су у зимском периоду данима били без струје јер су доведени у ситуацију да, плаћајући рачуне такозваној републици Косово, индиректно признају ову нелегалну творевину, још један је доказ о ширини притисака који трпе косовски Срби, најугроженија етничка скупина у данашњој Европи.

На овом месту желим и да нагласим да је од изузетне важности за стабилност да Унмик и Еулекс обезбеде кретање демократски изабраним званичницима Републике Србије на целокупном простору Косова. Они не смеју бити заустављани на административној линији од стране приштинских власти јер то дубоко узнемирава српско становништво покрајине, поручио је Тадић.

Он је упозорио на то да је неопходно да мисије УН и ЕУ обезбеде да правда буде доступна сваком становнику Косова, без обзира на његову етничку или верску припадност.

Свима је данас јасно да на Косову, 13 месеци после нелегално, једнострано проглашене независности, нема државе, указао је Тадић и поновио да је у покрајини заштита људских права недовољна, о чему сведочи и минималан број Срба и других расељених који су се вратили на Космет.

Председник Србије поручио је на седници СБ УН, говорећи о 10-годишњици почетка ваздушних напада НАТО на СРЈ, да Србија никада више не сме доћи у ситуацију да њени грађани буду кажњавани и убијани, а да међународна заједница мора да схвати да цех погрешне политике животима никада не смеју плаћати невини.

Тадић је подсетио на то да су грађани СРЈ били колективно оптужени и бомбардовани због, како се тада наводило, протеривања 800.000 Албанаца са Косова и Метохије, а исход је био тај да је по успостављању међународне управе више од 200.000 Срба напустило Космет.

Срби су пре десет година кажњени бомбама, а косовски Албанци десет година касније, упркос протеривању Срба и паљењу њихових кућа и цркава, бивају награђени тиме што је више од 50 земаља признало нелегалну независност наше јужне покрајине, истакао је председник Србије.

Он је подсетио на то да се сутра навршава 10 година од почетка бомбардовања СР Југославије, и изнео податке о броју убијених и рањених у тој операцији НАТО, као и причињеној материјалној штети.

Председник је поручио да држава Србија принципијелно осуђује сваки ратни злочин и да је уверена да сви кривци морају бити суочени са лицем правде.

Наш принципијелан став је да је сваки злочинац особа са именом и презименом и да колективна кривица народа или државе не може постојати. Недавна пресуда Хашког трибунала конкретним лицима, четворици бивших званичника СРЈ и једном званичнику Србије, у случају Косова, показала је да не постоји колективна кривица државе Србије и њених грађана, нагласио је председник Србије.

Иако се, како је истакао, о оправданости висине изречених казни може расправљати, последњом пресудом Хашког трибунала за конкретне злочине кажњене су конкретне особе и тиме је још једном скинута анатема са читавог једног народа.

Управо због тога Србија остаје привржена пуној сарадњи с Трибуналом у Хагу и учиниће све да лиши слободе и преда суду двојицу осумњичених: Ратка Младића и Горана Хаџића, закључио је Тадић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs