мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english  
Вести са Косова и Метохије

Рубрике
Документи
Специјали
Мултимедија
Линкови

Почетна страна > Вести > Издвојене теме > Влада Републике Србије за Косово и Метохију (2004) > Закључак Владе Републике Србије поводом одржаних избора за Скупштину Косова и Метохије усвојен 28. октобра 2004. године

Закључак Владе Републике Србије поводом одржаних избора за Скупштину Косова и Метохије усвојен 28. октобра 2004. године

На основу члана 29. Закона о Влади Републике Србије
(«Службени гласник РС», број 5/91 и 45/93)
Влада Републике Србије доноси

ЗАКЉУЧАК
ПОВОДОМ ОДРЖАНИХ ИЗБОРА ЗА СКУПШТИНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ


I Полазећи од одлука везаних за ситуацију на Косову и Метохији, а пре свега од одлука које су Народна скупштина Републике Србије и Влада Републике Србије донеле после насиља од 17. марта 2004. године, и то од:
- Резолуције Народне Скупштине Републике Србије од 26. марта 2004. године,
- Плана Владе Републике Србије за политичко решење садашње ситуације на Косову и Метохији, од 29. априла 2004. године,
- Одлуке Народне Скупштине Републике Србије о утврђивању Плана за политичко решење садашње ситуације на Косову и Метохији, од 29. априла 2004. године,
- Извештаја Владе о спровођењу Плана за политичко решење садашње ситуације на Косову и Метохији, упућеног Народној скупштини 29. јула 2004. године,
- Закључка Владе Републике Србије о настављању спровођења Плана Владе Републике Србије за политичко решење садашње ситуације на Косову и Метохији, од 7. октобра 2004. године,
а после избора одржаних 23. октобра 2004. године на које се одазвао незнатан број Срба и неалбанаца, Влада Републике Србије изражава спремност да настави са тражењем најбољег решењa за постојећу ситуацију.

II Свим заинтересованим политичким чиниоцима на Косову и Метохији, у остатку земље, као и међународној заједници, Влада Републике Србије предлаже:

1. Да се што скорије наставе разговори о децентрализацији на основу три документа – Одлуке Народне скупштине Републике Србије, Плана Владе Републике Србије за политичко решење садашње ситуације на Косову и Метохији и Оквира за локалну самоуправу УНМИК-а. Ови разговори би требало да у догледном времену доведу до компромисног решења којим ће се обезбедити институционална заштита Срба на Косову и Метохији.

2. Да се изнађе решење за институционалну заштиту Срба на Косову и Метохији које би допринело да они добију своје доиста легитимне представнике у привременим инстутуцијама Косова и Метохије.

III Влада Републике Србије још једном изражава своје уверење да је то најбољи пут да се превазиђе постојећа ситуација и омогући примена Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

IV Овај закључак доставити председнику Републике, Одбору за Косово и Метохију Народне скупштине Републике Србије, свим министарствима и посебним организацијама и Савету министара Србије и Црне Горе.

05 Број: 02-7276/2004
У Београду, 28. октобра 2004. године

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ


ПОТПРЕДСЕДНИК,


Мирољуб Лабус


Сведочанства

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs