мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english  
Вести са Косова и Метохије

Рубрике
Документи
Специјали
Мултимедија
Линкови

Почетна страна > Вести > Издвојене теме > Влада Републике Србије за Косово и Метохију (2004) > Видео записи са Косова и Метохије Нинослава Ранђеловића

Видео записи са Косова и Метохије Нинослава Ранђеловића

Тамо где су њиве, ливаде и шљиве: Косово и Метохија 2006 - 2007 (24 минута)

Овај филм представља преглед бројних случајева кршења људских права и слобода неалбанског становништва на Косову и Метохији. Филм садржи разговоре са представницима међународних институција и институција локалне власти на Косову и Метохији, као и са угроженим неалбанским становниством у покрајини.Документ страдања: Косово и Метохија 1998 - 2007 (25 минута)

Документарни преглед девет година патње и страдања српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији. Овај филм је и аутентично сведочанство о неуспеху међународне заједнице да се у овом региону заштите и обезбеде основна људска права Срба и осталих неалбанаца."Интерно расељени" (18 минута)

Од средине 1999. године, преко 230 хиљада Срба и других неалбанаца је протерано са Косова и Метохије и поред присуства КФОР-а и УНМИК-а у региону.

Многи од ових људи смештени су у колективним центрима широм Србије или су сами нашли некакав приватни смештај. У већини случајева, њихов пуки опстанак зависи од хуманитарних програма међународних организација.

Са политичким променама и већим степеном друштвене стабилности у земљи, 2002. године дошло је до смањења програма хуманитарне помоћи. Са одласком најзначајнијих донатора из земље, проналажење адекватних решења за проблеме расељених представља један од највећих изазова за власти у Србији."Слава Високих Дечана" (20 минута)

Манастир Високих Дечана је један од последњих центара православне духовности на Косову и Метохији. Током година ратног страдања и етничких сукоба на простору Косова и Метохије, манастир Високи Дечани је опстао и постојана је заштита свима којима је помоћ нужна, без обзира на етничку или верску припадност.

Иза бодљикаве жице, под заштитом војних снага КФОР-а и ретко посећени од стране верујућих Срба, ова монашка заједница, ипак, живи миран и богат живот. Својим свакодневним подвигом монаси ове Царске Лавре сведоче "добру вест": вест да је прави духовни живот уједно и најсавршенија диполоматија. То је "дипломатија срца" која се огледа у способности да праштамо, да једни према другима покажемо милосрђе и љубав."Метохија, јуни 2005." (4 минута)

У петак, 17. јуна ове године, служена је прва служба у манастиру-испосници Св. Петра Коришког од 1998. године.

Мала група Срба посетила је ову православну светињу из 13. века која се налази на обронцима Шар-планине у Метохији. Мошти св. Петра Коришког чувају се у манастиру Црна Река.

Током пута кроз Метохију, ова група посетилаца видела је и до темеља разрушене православне цркве у околини Ђаковице које се не обнављају.“Белешке о камену“ (24 минута)

Јединствена архива порушених православних цркава, манастира и светиња на Косову и Метохији у периоду 1998-2005. године. Многи од ових видео записа представљају и једини видео документ којим се тренутно медијски располаже."Пећина за сећање" (4 минута)

Од средине априла ове године до данас представници УНМИК-а пронашли су у пећини код села Волујак у близини Клине остатке 21 тела косовских Срба који су нестали током лета 1998. године.

У овом видео-запису коришћени су материјали које је новинар "Гласа југа" из Грачанице недавно направио у пећини Волујак код Клине, као и материјали из архиве аутора Нинослава Ранђеловића, који је у јесен 1998. године снимио разговоре са породицама несталих косовских Срба са тог подручја које је тада било чврсто упориште такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК)."Косово и Метохија, 1998-2003" (17 минута)

Документарни преглед шест година патње и страдања српског и неалбанског становништва на Косову и Метохији. Овај филм је уједно и аутентично сведочанство о неуспеху међународне заједнице да се у овом региону заштите и обезбеде основна људска права Срба и неалбанаца."Дани од страха" (20 минута)

Без обзира на формирану Скупштину Косова и локалне институције власти, током 2003. године долази до изузетног погоршања безбедносних услова живота српског и неалбанског становништва Косова и Метохије. Бројни терористички напади, убиства просветних радника и деце, учестали покушаји киднаповања и застрашивања забележени су у овом филму. Све ово указује на темељне пропусте међународних снага војске и полиције у досадашњој борби против организованог терористичког деловања у региону, али и у извршењу основних циљева њихове мисије – да се на Косову и Метохији заштите све етничке групе које овде живе и да се обезбеде основна права свих становника Косова и Метохије."Погром" (15 минута)

Јединствен документарни запис о три дана бројних терористичких напада на српско и неалбанско становништво Косова и Метохије (17-19. марта, 2004. године) током којих је 19 људи погинуло, 34 православна манастира и цркава уништено и оскрнављено, више од 500 српских кућа спаљено и демолирано, преко 4000 Срба напустило своје домове и стотине Срба и неалбанаца тешко рањено и пребијено."Јесен на ничијој земљи" (20 минута)

Снимљен у септембру 2004. године, овај филм документује чињенично стање на Косову и Метохији 6 месеци након погрома, односно спори процес обнове порушених светиња и кућа који једва да је започео, као и тегобне услове живота у којима живи преостало српско становништво на Косову и Метохији."Снешко Белић у мраку" (20 минута)

Спор и деликатан процес повратка расељених Срба (у Метохији) као и живот преосталог српског и неалбанског становништва на Косову и Метохији (села централног Косова) је почетком 2005. године угрожен новим проблемима и потешкоћама – недостатком електричне енергије и воде. Ипак, ови храбри људи, упркос свему и даље опстају и представљају једину наду да Косово и Метохија неће у потпуности бити етнички очишћено.Уколико имате проблема са гледањем филмова, молимо да нас контактирате.

Погледајте и ...

Документарни филмови новинара ТВНС Радомира Грујића

Документарни филмови и видео-записи новинара РТС Светлане Вукмировић

Документарни филм "УНМИК-Титаник" аутора Бориса Митића

Видео-записи чланова хора цркве Пресвете Богородице из Београда

Сведочанства

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs