Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Пруга Београд–Будимпешта најважнији пројекат Србије и Кине

Пруга Београд–Будимпешта најважнији пројекат Србије и Кине

Београд, 2. новембар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадором Кине у Србији Ли Манчангом и замеником главног инжењера кинеских железница и председником компаније “Чајна рејлвеј интернешенел” Јенг Џунгмином.


На састанку је било речи о реализацији модернизације пруге Београд–Будимпешта, што је најважнији пројекат на коме раде Србија и Кина.

Михајловић је подсетила на то да је овај пројекат био тема недавних разговора председника двеју земаља Си Ђинпинга и Александра Вучића, нагласивши да челично пријатељство и одлични билатерални односи Србије и Кине представљају најчвршћи темељ за сарадњу на овом пројекту.

За српску железницу, како је нагласила, нема важнијег инфраструктурног пројекта и заједно ћемо превазићи све могуће препреке и учинити све да се радови додатно убрзају.

Она је предочила да посвећеност и предан рад очекује како од српских железница, тако и од конзорцијума кинеских компанија које раде на овом пројекту, наглашавајући да је Министарство на располагању извођачима 24 часа дневно за сваку врсту сарадње и помоћи.

Амбасадор Ли је исказао захвалност Михајловић на личном ангажману на овом пројекту, који ужива пуну пажњу председника и премијера Србије и Кине.

Јенг је рекао да је за Кину овај пројекат веома важан, и известио присутне о корацима предузетим како би се радови на деоници Београд–Стара Пазова, дугој 34,5 километра и вредној 350,1 милион долара, додатно убрзали.

Уверавам вас да ћемо са локалним подизвођачима испунити динамички план и испоштовати све обавезе из комерцијалног уговора, између осталог о учешћу некинеских подизвођача и производа од најмање 46 одсто, како би радови били завршени у року, подвукао је он.

Поменута пруга, која је пројектована за брзине до 200 километара на час, део је глобалне кинеске иницијативе “Један појас, један пут”.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs