Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Дијалог Владе и привреде за побољшање услова пословања

Дијалог Владе и привреде за побољшање услова пословања

Београд, 1. новембар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да очекује да реформа катастра наредне године буде у пуном капацитету и да ће до краја 2020. у потпуности бити уведен електронски катастар.


Михајловић је на конференцији "Шесто пролазно време – откључавање реформи" истакла да су све листе које мере конкурентност и услове пословања – "Дуинг бизнис листа" Светске банке и индекс конкурентности Светског економског форума, за нас веома значајне јер нам показују шта кроз реформе треба да мењамо.

Ове године су на "Дуинг бизнис листи" други били бржи од нас, иако смо и даље, после Македоније, најбољи у региону. Али, желимо да будемо још бољи и свесни смо да свако стајање може бити као корак уназад, указала је она.

Михајловић је најавила да ће до краја године већ бити спроведене одређене реформе које ће утицати на бољи рејтинг Србије на поменутој листи у 2019, а тичу се добијања прикључка за електричну енергију, лакшег добијања кредита, као и доношења сета финансијских закона уз закон о буџету за 2019.

Према њеним речима, један од највећих изазова у спровођењу реформи је примена донетих закона.

Врата Владе су увек отворена и постоји партнерски однос са привредом и спремност на дијалог о свему што може да допринесе бољим условима пословања у Србији, подвукла је Михајловић.

За нас је, како је навела, веома важно то што смо чули да захваљујући пословном амбијенту који смо креирали можемо очекивати нова запошљавања и да компаније у приватном сектору очекују раст свог пословања.

Потпредседница Владе је, говорећи о реформи јавних предузећа, изразила уверење да ће привреда врло брзо почети да препознаје оно што је урађено у области железница и путева.

Железницу и данас многи посматрају као јавно предузеће, а у питању су четири одвојена предузећа која су кренула у озбиљну реформу, напоменула је она и нагласила да је први пут направљен попис имовине на железници, смањују се субвенције, а укинуте су и нерентабилне железничке пруге.

Такође, предузеће "Србија карго" послује профитабилно и без субвенција, "Инфраструктура железнице Србије" први пут улаже у одржавање пруга из сопствених средстава, док ће "Србија воз" још неко време сигурно бити на субвенцијама, прецизирала је Михајловић.

Према њеним речима, у путној привреди се одржавање путева доскора радило по уговорима од пре 25 година, док данас постоје јавни позиви и укидају се некадашњи “феуди” путарских фирми.

Кренули смо да, уз подршку Светске банке, мењамо ствари када је реч о одржавању путева и наплати путарина, а циљ нам је да се за три године одржавање путева у потпуности финансира из путарина и да за то нису потребне никакве субвенције из буџета, објаснила је Михајловић.

У овогодишњем истраживању Америчке привредне коморе, која окупља више од 200 међународних компанија из приватног сектора, о перцепцији пословног амбијента у Србији, 79 одсто фирми оценило је пословну климу у нашој земљи стабилном оценом три, а реформа грађевинских дозвола једна је од три најбоље оцењене реформе.

Компаније у чланству Америчке привредне коморе запошљавају директно приближно 95.000 људи, индиректно 130.000, а њихови укупни годишњи приходи износе 10,8 милијарди евра, док су укупне инвестиције у Србији приближно 14 милијарди евра.

Конференцију “Шесто пролазно време – откључавање реформи” организовала је Америчка привредна комора у Србији (AmCham).


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs