Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Само државе чланице УН могу постати део Интерпола

Само државе чланице УН могу постати део Интерпола

Београд/Атина, 29. октобар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић састао се данас у Атини са министрима спољних послова Аустрије и Румуније, којима је том приликом предочио ставове Србије о томе зашто такозвано „Косово“ никако не би требало да постане чланица Интерпола.


Стефановић је у разговору са Карин Кнајсл и Теодором Мелешкануом, на маргинама трећег „Самита Европске уније и арапског света“, истакао да би евентуални пријем тзв. „Косова“ био преседан, који би представљао политизацију ове међународне полицијске организације.

Такав исход на Генералној скупштини Интерпола, како је објаснио, био би супротан међународном праву, пре свега Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, али и правилима и процедурама ове полицијске организације.

Стефановић је подсетио на „Корелову“ резолуцију, коју је Генерална скупштина Интерпола усвојила у Пекингу прошле године, у којој недвосмислено стоји да само државе које су чланице или посматрачи у УН могу постати део Интерпола.

Мелешкану је подсетио на то да Румунија не признаје самопроглашено „Косово“ и да ће се у складу са том одлуком наступити и на Генералној скупштини Интерпола.

Стефановић и савезна министарка за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Карин Кнајсл разговарали су и о билатералним односима Србије и Аустрије и могућностима за даље унапређење сарадње.

На маргинама скупа у Атини, Стефановић је разговарао и са министром спољних послова Грчке Јоргосом Катругалосом, који је задужен за европске послове, којег је такође упознао са ставовима Србије поводом захтева тзв. „Косова“ за чланство у Интерполу.

Потпредседник Владе Србије је са нашим ставовима упознао и министре из Марока и Ирака, који су такође учествовали на поменутом самиту, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs