Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Неопходно веће економско повезивање земаља региона

Неопходно веће економско повезивање земаља региона

Београд/Будва, 25. октобар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас у Будви да земље региона могу направити искорак око стварања заједничког економског простора, само ако једна другу почну да доживљавају као партнера, а не као конкурента.

Љајић је на конференцији "Балкан и Европска унија – петогодишњи циклус Берлинског процеса", поручио да земље са овако малим тржиштима не могу начинити никакав напредак, уколико не буду потпуно отворене за сарадњу.

Упркос чињеници да је ЦЕФТА допринела значајном повећању извоза земаља региона, доспели смо у ситуацију да не можемо да потпишемо ни протоколе који су неопходни да тај споразум у потпуности профункционише, истакао је потпредседник Владе.

Он је прецизирао да због нерешених односа Београда и Приштине Протокол 6 не може да буде потписан, а да још увек нису ни почели преговори око Протокола 7, који се тиче решавања спорова унутар ЦЕФТА.

Када је реч Берлинском процесу, Љајић је рекао да још увек није дошло до конкретне реализације пројеката о којима је било речи и који су одлично дефинисани.

Чини ми се да спорост утиче на цео добро замишљен концепт и ако ту не направимо нешто, ако не почну да се изграђују и реконструишу путеви и железничке пруге, ако регион не почне да се повезује, плашим се да ће ово бити само једна од бројних иницијатива које нису дале резултат, поручио је Љајић.

Према његовим речима, Берлински процес је, за разлику од већине регионалних иницијатива, којих је било више од 70, најбоље таргетирао оно што би требало да буду циљеви и проблеми овог региона, а то су млади и економија.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs