Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Штетне последице евентуалног пријема "Косова" у Интерпол

Штетне последице евентуалног пријема "Косова" у Интерпол

Београд, 23.октобар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изразио је данас очекивање да такозвано „Косово“ неће бити примљено у Интерпол ни ове године, као и наду да државе чланице ове организације неће прекршити међународно право.

Стефановић је подсетио на то да је Интерпол на прошлогодишњем заседању усвојио резолуцију која прописује да земље које траже пријем у Интерпол морају бити чланице УН или имати статус посматрача у УН, а „Косово“ није ни једно ни друго.

Он је оценио да је тешко замисливо да би угледна и професионална полицијска организација каква је Интерпол погазила сопствену резолуцију, изразивши очекивање да државе чланице неће дозволити политизацију ове полицијске организације.

Пријем „Косова“ представљао би најгрубље кршење међународног права, указао је Стефановић и нагласио да самопроглашене приштинске институције нису у стању да осигурају ни минимум безбедности за грађане који живе у нашој јужној покрајини.

Потпуни је апсурд да људи који су сами на Интерполовим потерницама због најтежих кривичних дела сада желе да одлучују о томе ко треба да им се придружи на тој листи, али не на основу правно утемељених аргумената, већ у монтираним процесима чији је сценарио унапред познат, подвукао је он.

Такође, како је додао, несумњиво је да би бившим припадницима терористичке организације ОВК пријем такозваног „Косова“ у Интерпол служио за реваншизам према српском становништву, пре свега према припадницима полиције и војске који су бранили народ у јужној српској покрајини.

Стефановић је напоменуо да приштинске власти пријем у Интерпол не желе због борбе против криминала, јер ни постојеће канале комуникације путем УНМИК-а са Интерполом апсолутно не користе и немају никакву размену информација, што јасно говори да им полицијска сарадња није циљ.

Зато не очекујем да ће чланице Интерпола подржати захтев „Косова“ и дозволити политизацију ове професионалне организације, закључио је потпредседник Владе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs