Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Економско повезивање од виталног интереса за регион Западног Балкана

Економско повезивање од виталног интереса за регион Западног Балкана

Београд, 22. октобар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изразио је данас уверење да реформе које Влада Србије спроводи представљају исправан пут, који води ка унапређењу друштва, јачању институција и привредном напретку.

Фото: Танјуг

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целни иступање Дачића на уводној сесији 18. економског самита Србије:

„Даме и господо,
Уважени гости,
Драге колеге,

Изузетна ми је част што имам прилику да вам се обратим и пожелим добродошлицу на осамнаести по реду Економски самит. Надам се ћемо и ове године, кроз отворену дискусију и размену мишљења о бројним питањима на агенди, допринети лакшем сагледавању изазова пред нама и дефинисању модалитета за адекватно деловање у сложеним економским условима.

Дубоко сам уверен у то да реформе које Влада Републике Србије спроводи представљају исправан пут, који води ка унапређењу друштва, јачању институција и привредном напретку. Наша визија свакако наилази на препреке и потешкоће, али увек се руководимо једним циљем, а то је побољшање квалитета живота и животног стандарда грађана Србије.

Ефикасан јавни сектор, квалификована радна снага, развијена инфраструктура и лакши приступ изворима финансија су стубови на којима се заснива дугорочан економски развој. Управо у ту сврху предузели смо тешке, али неопходне мере. Стабилизовали смо јавне финансије, успоставили баланс између државних прихода и расхода и забрињавајућу рецесију преокренули у стабилан економски раст.

Економски индикатори јасно указују на то да је и у 2018. години настављен тренд раста. У првој половини ове године, раст бруто домаћег производа достигао је 4,8 одсто, док је стопа незапослености смањена на испод 12 одсто. Велико ми је задовољство што могу да кажем да је остварена стопа економског раста значајно изнад просека европских земаља, те да Србију ставља на високо, треће место у Европи.

Дозволите да вас подсетим на то да је Европска унија кроз Стратегију „Европа 2020“ као приоритете поставила паметан, одржив и инклузиван раст. Иако је „Европа 2020“ усмерена на државе чланице и реализацију заједничких циљева Европске уније, Србија је, као држава кандидат која није у обавези да то учини, усвојила низ аката који су уважили правце изнете у овом документу. Наравно, приближавање Европској унији јесте од неспорног значаја за нас, али то смо првенствено учинили зато што наведени приоритети представљају и наш национални интерес.

Верујем да ћете се сложити са тим да је међусобна сарадња од пресудног значаја за даље напредовање и динамичнији економски развој. Желим да истакнем да Србија, као и до сада, остаје отворена за наставак и унапређење сарадње са свим међународним партнерима и заједничко превазилажење проблема.

Уверен сам да је дубље економско повезивање Западног Балкана од виталног интереса за цео регион. На овај начин, јачамо наше привреде и припремамо се за приступање Европској унији. Регион чинимо атрактивнијим за потенцијалне инвеститоре и пружамо основе за привредни раст, отварање нових радних места и технолошки напредак. Истовремено, доприносимо унапређењу наших извозних капацитета и осигурању конкурентности на глобалном тржишту.

Дубљом економском интеграцијом шаљемо и јасну политичку поруку – продубљивање међусобне сарадње и превазилажење отворених проблема у заједничком интересу је свих нас.

На крају, хтео бих још једном да вам пожелим добродошлицу и много успеха у раду. Такође, желим да захвалим организаторима који су и ове године окупили завидан број истакнутих личности и експерата из јавног и приватног сектора. Сигуран сам да је пред нама још један веома успешан и продуктиван Економски самит.

Хвала вам!“, навео је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs