Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Циљ измена Закона о планирању и изградњи заштита струке

Циљ измена Закона о планирању и изградњи заштита струке

Београд, 22. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да измене и допуне Закона о планирању и изградњи, које се односе на Инжењерску комору, имају за циљ да се та струка заштити и унапреди, уместо да се штите привилегије појединаца.


Михајловић је, у изјави за новинаре пре почетка скупштинске расправе о десет закона чији је предлагач то министарство, истакла да став опозиције да Влада Србије укида Инжењерску комору Србије није питање заштите струке, него очувања привилегија.

Нико не укида Инжењерску комору. Интерес Владе јесте да заштити струку и зато враћамо надлежности за издавање лиценци Министарству, онако како је то било и до 2003. године, рекла је она.

Према њеним речима, приче које пласира опозиција јесу покушај да се заштите привилегије везане и за новац којим поменута комора располаже, а то је више од милион евра само од чланарина.

Након усвајања законских измена, инжењери, њих више од 30.000, више неће бити у обавези да плаћају 7.500 динара годишњу чланарину, навела је потпредседница Владе.

Михајловић је оценила да су напади у вези са изменама поменутог закона много више прича о политици и привилегијама него о струци, а интерес Владе јесте управо заштита струке и зато се ресорном министарству враћа надлежност за издавање лиценци.

Управо је бивши министар, а садашњи председник Инжењерске коморе и потпредседник Демократске странке Драгослав Шумарац, изместио тај процес из Министарства у Комору. Оно што видимо као нападе опозиције на законе јесте заправо покушај да се задрже постојећи начин управљања и новац, рекла је потпредседница Владе.

Она је додала да је поднето 1.148 амандмана на предлоге закона, и уједно изнела уверење да ће расправа у парламенту бити конструктивна и да ће допринети томе да се предлози закона додатно побољшају.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs