Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Вредност пројеката са Кином девет милијарди евра

Вредност пројеката са Кином девет милијарди евра

Београд, 16. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да ће наша земља са Кином реализовати укупно око девет милијарди евра инвестиција у различитим областима, поручивши да је регионално повезивање услов напретка.


Михајловић је у обраћању новинарима, након Трећег самита министара транспорта НР Кине и 16 земаља централне и источне Европе, којем је била домаћин, истакла да је важно да све земље учеснице у том механизму раде на повезивању, као и на уклањању нефизичких баријера.

Србија је, како је навела, препозната као један од лидера у сарадњи са Кином у области инфраструктуре и као земља која ради на повезивању са регионом, а у којој је и седиште Транспортне заједнице Западног Балкана, седиште Асоцијације за инфраструктуру и саобраћај у оквиру механизма 16+1, при чему је и учесница у пројекту “Један појас, један пут”.

Према њеним речима, значај овог самита јесте у томе што су се сви његови учесници окупили да раде заједно, како на повезивању, тако и на смањењу нефизичких баријера.

Михајловић је пренела да су на министарском самиту размењена искуства свих земаља у механизму 16+1, а разговарано је и о томе како се може побољшати повезаност у региону и смањити нефизичке баријере, како би се омогућило повећање протока робе и људи.

Она је истакла да вредност инвестиција у инфраструктуру у Србији износи 16 милијарди евра, од чега је приближно девет милијарди евра вредност пројеката са Кином у различитим областима.

Ове године ће бити завршене деонице Коридора 11, на којима је ангажована кинеска страна, од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, најавила је потпредседница Владе и оценила да је то резултат нашег рада, положаја, али и наших добрих односа са Кином.

Према њеним речима, повезивање је од пресудног значаја ако желимо да сустигнемо развијене државе и учествујемо у одрживом развоју.


Свако повезивање у инфраструктури значи инвестиције, радна места и бољи живот грађана. У наредном периоду ту сарадњу треба да продубљујемо, да размењујемо искуства и заједнички радимо на ефикаснијем одвијању саобраћаја, поручила је Михајловић.

Она је истовремено пренела захвалност Кини и председнику Си Ðинпингу на покретању ове иницијативе за сарадњу, истичући да је велика част то што је Београд домаћин једног таквог скупа.

Министар транспорта НР Кине Ли Сјаопенг рекао је да вредност робне размене Кине и 16 земаља централне и источне Европе износи 68 милијарди долара, а повећана је са 9,3 на 11 одсто од 2014. године.

Он је подвукао да је намера да се ојача механизам сарадње 16+1, посебно у водном саобраћају, као и сарадња у области логистике, али и да се повећа кадровски капацитет, између осталог и кроз стипендирање за усавршавање у Кини.

На пленарној сесији министарског самита механизма сарадње НР Кине и 16 земаља централне и источне Европе, којој је председавала Михајловић, разматране су могућности за унапређење координације у планирању, евалуацији и имплементацији пројеката у саобраћајној инфраструктури у региону у циљу бољег повезивања Европе и Азије, као важног елемента у развоју глобалне трговине и одрживог економског развоја.

Посебна пажња посвећена је могућностима за подизање ефикасности будућих инфраструктурних пројеката кроз координирани процес планирања, подстицање инвестиција у пројекте у саобраћајној инфраструктури, као и за сарадњу у припреми пројеката (од студија изводљивости до израде пројектно-техничке документације).

Учесници састанка разменили су мишљења о новим могућностима које могу да унапреде процес сарадње у оквиру механизма 16+1, уз очекивање да је могућ договор о предлогу јединствене Кина–ЦИЕЗ приоритетне листе пројеката саобраћајне инфраструктуре, која би обухватила све земље ове групације, пре следећег министарског састанка који ће бити одржан у Хрватској у 2019. години.

На састанку је истакнуто и да дуго задржавање на граничним прелазима умањује ефикасност инвестиција у инфраструктуру, што је проблем који се мора приоритетно решавати.

У том смислу, предложено је интензивирање сарадње у вези са постизањем ефикаснијих пограничних процедура, уз развој инфраструктуре тамо где је то неопходно, ради успостављања “one-stop shop” система и интегрисаних граничних прелаза са што мањим бројем заустављања на граници.Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs