Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Почетак изградње ауто-пута од Чачка до Крушевца 2019. године

Почетак изградње ауто-пута од Чачка до Крушевца 2019. године

Београд, 15. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас Меморандум о разумевању и сарадњи на пројекту изградње Моравског коридора, ауто-пута од Крушевца до Чачка, с америчком компанијом “Бехтел“.


Михајловић је након потписивања меморандума у Влади Србије рекла да ће ауто-пут дужине 110 километара пролазити кроз део централне Србије у којем живи близу 500.000 људи и повезаће друмски Коридор 10 са Коридором 11.

Она је навела да је вредност ове инвестиције приближно 800 милиона евра, што укључује и телекомуникационо опремање и регулацију река.

Наше очекивање је да би радови могли да почну у 2019. години, најавила је Михајловић и додала да је потписани меморандум први документ о реализацији овог пројекта, после две године рада на њему.

Потпредседница Владе је истакла да су наредни кораци у реализацији пројекта израда акционог плана, комплетирање пројектно-техничке документације и заједнички рад на проналажењу модела финансирања.

Кроз овај пројекат Србија не добија само ауто-пут, добија и знање, јер је “Бехтел” једна од најбољих компанија у свету у овој области, која зна како се управља пројектима и како се изводе радови на овако великим пројектима, поручила је она и напоменула да је основ за потписивање меморандума Споразум између Влада Србије и САД у области инфраструктуре, потписан у септембру.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да потписани меморандум представља први плод споразума који је потписан у области инфраструктуре између Владе Србије и САД.

Желео бих да видим више америчких компанија на српском тржишту, а са “Бехтелом” у Србију долази једна од наших најбољих компанија, позната по квалитету пројектовања и извођења радова, истакао је Скот.


Потпредседник компаније “Бехтел” Шон Кени, који је у име америчке стране потписао меморандум, изразио је задовољство овим чином, изневши процену да ће за изградњу ауто-пута бити потребно око две и по године.

Меморандум је у име компаније “Енка” потписао њен председник Мехмет Тара.

Михајловић је у обраћању новинарима рекла да је стратешки циљ Србије чланство у Европској унији, а да је отворена за сарадњу са свима, што се најбоље види у области инфраструктуре.

Одговарајући на питање да ли је дошло до промене у европској политици Србије пошто се за само неколико дана састала са представницима компанија из Русије, САД и Кине, Михајловић је истакла да је Србија мала земља на важној позицији и као таква нема луксуз да бира и да смањује број својих пријатеља.

То се најбоље види у инфраструктури, где радимо са свим најзначајнијим земљама, организацијама и компанијама и у области железнице и у друмском саобраћају, рекла је Михајловић и нагласила да је добро за Србију што ће после кинеске Ексим банке, Европске инвестиционе банке, Руских железница, сарађивати и са америчким извођачима и америчком Ексим банком.

Долазак “Бехтела” није само питање новца, већ и унапређења начина како се управља пројектима. Наш рад се мери резултатима, мери се изграђеним километрима и то је оно што нас у Влади пре свега интересује, закључила је Михајловић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs