Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија креће у нове пројекте са “Руским железницама”

Србија креће у нове пројекте са “Руским железницама”

Београд, 12. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са првим замеником генералног директора “Руских железница” Александром Мишарином о новим инфраструктурним пројектима на српској железници, вредним приближно 500 милиона долара.


Михајловић је у обраћању новинарима након састанка истакла да је Србија већ искористила готово целокупан руски кредит, објаснивши да је тај новац уложен у модернизацију деоница железничког Коридора 10 и барске пруге.

Она је навела да се тренутно изводе радови на деоници Стара Пазова–Нови Сад, која је део брзе пруге Београд–Будимпешта.

На данашњем састанку је било речи о новим пројектима, укључујући изградњу новог диспечерског центра, наставку реконструкције барске пруге, као и електро радовима на деоници Стара Пазова–Нови Сад, пренела је Михајловић.

Према њеним речима, вредност ових пројеката износи приближно 500 милиона долара и о томе ће се наставити разговори у смислу потенцијалног новог зајма.

Потпредседница Владе је подсетила на то да је на барској прузи до сада реконструисано 77 километара пруге и да је важно наставити са обновом, док за деоницу Стара Пазова–Нови Сад недостају одређена средства за завршетак, имајући у виду то да је ова деоница првобитно била пројектована за брзине од 160 километара на сат, а биће изграђена за брзину од 200 километара на сат.

За нас, како је поручила, овај пројекат не представља само инвестицију, него је важна и због знања и технологије које Србија добија.

Михајловић је указала на то да је сарадња у области железнице важна за побољшање укупних економских односа Србије и Русије, уз оцену да је данашњи састанак један од припремних састанака за посету председника Руске Федерације Београду.

Посета Путина је значајна, као што ће бити значајна и посета председника Кине или посете нашег председника другим земљама. Наш однос са светом најбоље се види у инфраструктури, где радимо и са Русијом и са Кином, и САД, што је важно да би наши грађани боље живели, подвукла је она.

Потпредседница Владе је навела да је веома поносна на резултате остварене у железници, будући да данас инвестиције у том сектору износе приближно шест милијарди евра и веће су него у путној привреди.

Мишарин је исказао захвалност Михајловић и Влади Србије на заједничком раду и резултатима који су захваљујући томе остварени.

Према његовим речима, у Србији су реконструисане пруге за брзине до 120 километара на час, док се сада ради на прузи Београд–Будимпешта за брзине од 200 километара на час.

Радови на деоници Стара Пазова–Нови Сад се одвијају по плану, а до сада је изведено 38 одсто радова. У наредна три месеца радићемо на припреми споразума у вези са новим пројектима, најавио је Мишарин, који је данас и лично обишао градилиште ове деонице.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин.

По завршетку састанка, Михајловић је поклонила Мишарину ручни рад који су израдиле жене са села у оквиру иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, коју су покренули Координационо тело за родну равноправност, НАЛЕД и Етно-мрежа.Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs