Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > У првој половини године 1.300 кривичних дела мање

У првој половини године 1.300 кривичних дела мање

Београд, 10. октобар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је данас да је безбедносна ситуација у Србији стабилна, а све службе безбедности, као и до сада, раде на томе да се очува мир и безбедност грађана и да се не дозволи било које кривично дело из области тероризма.

Стефановић је, представљајући извештаје о раду МУП-а и стању безбедности у првој половини године на седници Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије, навео податак да је у поменутом периоду укупан криминал смањен за приближно три одсто, односно почињено је око 1.300 кривичних дела мање у односу на исти период прошле године.

Потпредседник Владе је нагласио и да се бележи мање пријављених кривичних дела за насиље у породици, и то за 7,5 одсто, што је први пут после низа година да се смањује стопа криминала у тој области, уз оцену да то даје наду да нови Закон о спречавању насиља у породици, који је усвојен прошле године, даје резултате.

Када је реч о безбедности у саобраћају, Стефановић је навео да је број саобраћајних несрећа остао приближно на прошлогодишњем нивоу, да је број погинулих смањен за десет одсто, а повређених за око 2,5 процената.

Он је, међутим, упозорио на то да је узрок несрећа и недовољна свест учесника о личној одговорности за безбедност у саобраћају, и додао да је, и поред мањег броја погинулих, то и даље велика цифра, јер људски живот ништа не може да надокнади.

Стефановић је посебно указао на то да у близини школа нема ниједног страдалог детета и додао да је повећано откривање кривичних дела у вези са дрогом - за приближно 33 одсто у односу на прву половину 2017. године.

Према његовим речима, од јануара до јуна ове године одузето је приближно 1.350 килограма дроге, а заплењено је више од 461.000 комада различитих наркотика.

Такође, за првих шест месеци ухапшено је 47 држављана Србије, у нашој земљи и у иностранству, као и већи број страних држављана, који су заједно кријумчарили и продавали дрогу у Србији и земљама Европске уније, а откривене су и лабораторије за узгајање марихуане у вештачким условима у више градова наше земље, прецизирао је Стефановић.

Када је реч о сузбијању привредног криминала, потпредседник Владе је навео да је 12 особа ухапшено због фалсификовања и додао да је откривена организована нелегална производња и продаја алкохолних дестилата, којом је нанета штета буџету.

Он је рекао да је откривено и кријумчарење и нелегална продаја више од 150.000 цигарета, чија тржишна вредност је износила 263 милиона динара, и додао да је ове године мање и кривичних дела против имовине, и то за 12,3 одсто у односу на првих шест месеци прошле, а 36,8 процената у односу на 2014. годину.

У том смислу, Стефановић је прецизирао и да је за 16,2 одсто смањен број украдених возила, и нагласио да је јавни ред и мир очуван, и да су манифестације и протестна окупљања протекла мирно, а број прекршаја против јавног реда и мира смањен за 7,5 одсто.

Број свих безбедносно интересантних догађаја у школском окружењу смањен је за 7,3 одсто, број кривичних дела за 21,7 одсто, а број прекршаја за 11,8 одсто, прецизирао је потпредседник Владе.

Када је реч о Копненој зони безбедности и општинама на југу Србије, он је рекао да није било терористичких напада и провокација, али је навео да је безбедност на Косову и Метохији у претходном периоду била веома тешка и оптерећена констаним претњама и нападима на српско становништво.

Према његовим речима, у првих шест месеци ове године извршена су 504 кривична дела над полицајцима приликом вршења службене дужности, што је скоро десет одсто више у односу на први део прошле године.

Истовремено, припадници Сектора унутрашње контроле поднели су пријаве против 253 службеника полиције због различитих кривичних дела, нагласио је Стефановић и подсетио на то да је донето и десет закона из надлежности МУП-а.

Он је подсетио на то да се очекује усвајање још једног сета закона, међу којима је и закон о добровољном ватрогаству, како би се додатно поправила ситуација у тој области.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs