Шведска пружа значајну помоћ српској полицији

Београд, 1. новембар 2018. године – Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић истакла је данас да је шведска полиција, кроз низ пројектних активности, помогла да се рад Националног криминалистичко-техничког центра МУП-а подигне на виши ниво.


Томашевић је оценила да је то дало значајан допринос расветљавању кривичних дела, њиховом доказивању и процесуирању.

Она је изразила захвалност колегама из шведске полиције и Шведске агенције за међународни развој и сарадњу на искреној помоћи и сарадњи која траје више од деценију и по.

Према њеним речима, укупна вредност различитих пројеката, који се спроводе од 2004. године, износи двадесет милиона евра.

Шведска полиција, како је истакла, помогла је у опремању форензичких јединица МУП-а, успостављању система контроле квалитета, изради процедура и подизању нивоа форензичке обраде лица места код кривичних дела из области полних слобода и области против насиља у породици.


Томашевић је подвукла да је за МУП од великог значаја и помоћ шведских колега у успостављању савременог Центра за форензичку обуку на Криминалистичко полицијској академији, што њеним студентима омогућава да, уз теоријска знања, стекну и практичне вештине у овој области.

Менаџер програма сарадње српске и шведске полиције Макс Лутеман истакао је да сарадња двеју полиција траје већ 14 година, током којих је, осим колегијалног односа, успостављено и пријатељство.

Заједно са српском полицијом предузели смо низ различитих активности у четири области, рекао је Лутеман.

Он је прецизирао да је реч о успостављању модела полиције вођене обавештајним радом, развоју форензике, подршци процесима стратешког планирања у МУП-у и развоју родне равноправности, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=335281
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs