Електронска управа основа дигиталне трансформације читавог друштва

Београд/Оксфорд, 1. новембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић била је данас главни говорник на конференцији „Изазови влада 2018“ (Challenges of government conference 2018) Школе за управу Блаватник (Blavatnik School of Governance), Универзитета у Оксфорду, Велика Британија.


Брнабић је говорила о значају који технолошка револуција има за будућност Владе и колико грађани имају користи од електронске управе.

Премијерка је рекла да Влада Србије сматра електронску управу основом дигиталне трансформације читавог друштва, са којом ће државни службеници бити потпуно у служби грађана.

Електронска управа је, како је подвукла, најбољи начин за пружање квалитетних и брзих услуга грађанима и привреди, али истовремено и најефикаснији начин борбе против корупције и сиве економије.

Електронска управа је вишеструко корисна и због тога ова влада, и ја као њена председница, толико инсистирамо на томе – она јасно ставља грађанина и његове потребе у први план, рекла је она.

Председница Владе је као примере тога колико је електронска управа унапредила и олакшала живот грађана Србије, у свом излагању навела систем еВртић који за сада функционише у четири града у Србији и има 22.000 регистрација годишње поднетих електронским путем, без одласка на било какав шалтер.

Такође, она је поменула и систем еБеба, који родитеље ослобађа административних процедура по рођењу њиховог детета, при чему се све завршава електронским путем.

Према њеним речима, од почетка функционисања система еБеба 2016. године, па до данас, 120.000 родитеља је искористило ову погодност.

Она је указала и на еЗуп (електронски систем размене података између државних органа), који је грађанима до сада укупно уштедео 6,5 милиона сати чекања у редовима, као и на систем еРецепт, који годишње изда 60 милиона рецепата грађанима, а институције уштеде два милиона евра на штампању папира за само годину дана.

Брнабић је посебно истакла нови интернет сајт Владе Србије, који је у припреми, објаснивши да ће он бити у потпуном сагласју са циљевима електронске управе, јер ће се заснивати на двосмерној комуникацији између грађана и извршне власти.

Грађани ће на новом сајту, како је истакла, по први пут моћи да директно комуницирају са министарствима и постављају им питања, на која ће заиста добијати одговоре.

Водимо рачуна о потребама наших грађана и због тога ће сајт Владе бити један од начина за унапређење система нашег рада, који је пре свега усмерен на све грађане који имају потребу да нешто питају Владу, навела је премијерка.

Веома је битно то што ће нови сајт бити прилагођен и особама са посебним потребама, тако да ће сваки грађанин Србије, без изузетка, моћи да се информише о раду Владе и сазна оно што је њему важно, нагласила је Брнабић.

Председница Владе ће касније током дана одржати и предавање у Оксфорд Униону, највећем дебатном удружењу на Универзитету Оксфорд, познатом по организацији дебата и говорништва још од 1823. године.

Тема овог предавања биће „Будућност Србије у Европи“.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=335260
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs