Континуирана сарадња са Шведском у области заштите животне средине

Београд, 31. октобар 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван указао је данас приликом сусрета са амбасадором Краљевине Шведске у Србији Јаном Лундином на значај континуиране сарадње двеју земаља у области заштите животне средине.


У отвореном и пријатељском разговору изражена је и спремност да се та сарадња успешно настави.

Триван је изразио захвалност на подршци и помоћи коју Шведска пружа Србији у реализацији значајних пројеката на унапређењу заштите животне средине, указавши да то представља уједно и значајан подстицај процесу отварања Поглавља 27 животна средина – климатске промене, и постизању европских еколошких стандарда у нашој земљи.

Сарадња са Шведском у области заштите животне средине је одлична, али то не значи да она не може бити боља. Ми смо успоставили административне капацитете за област заштите животне средине, формирано је посебно Министарство, и у првих годину дана рада направили смо снажан корак напред, али желимо да идемо даље, и да решавамо кључна, како практична, тако и стратешка питања, у чему нам је драгоцена помоћ Шведске као једне од водећих земаља у овој области, истакао је Триван.

Оно што је за напредак у заштити животне средине у Србији од највећег значаја, како је нагласио министар, јесте јачање административних капацитета Министарства, као и обезбеђивање наменског трошења "зеленог" динара за послове заштите животне средине.

Лундин је нагласио нарочиту посвећеност Шведске питањима заштите животне средине, због чега ће и у наредном периоду наставити да подржава Србију на њеном путу ка успостављању европских и светских еколошких стандарда, наводи се у саопштењу Министарства заштите животне средине.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=335210
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs