Управљање отпадом кључно за унапређење стања животне средине

Београд, 30. октобар 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван најавио је данас да ће Србија добити функционални систем управљања отпадом уз остваривање дијалога свих заинтересованих страна и учешће јавности, и тиме се придружити развијеним земљама.

Фото: ekologija.gov.rs

Триван је на конференцији „Зелена економија и економски одрживи системи управљања отпадом у Србији“, коју је организовао Данас Конференс Центар истакао да је управљање отпадом једно је од кључних питања за унапређење стања и системску уређеност животне средине које има своју економску и социјалну димензију, и представља један од најважнијих приоритета ресорног министарства.

Он је напоменуо да ће у Србији бити уведен систем управљања отпадом који ће Србију уз примену искустава других земаља увести у ред, чиме ћемо прескочити неке фазе које су друге земље морале да пролазе на овом путу.

Систем управљања отпадом мора бити економски оправдан и одржив. Да би могли да дођемо до таквог модела, било је неопходно да прво установимо право стање у сектору отпада на нивоу локалних самоуправа, које се веома разликује од општине до општине. Ми сада имамо дијагнозу и знамо куда да кренемо, рекао је он.

Према његовим речима, садашње стање у области управљања отпадом указује на значај континуитета, али и на неопходност измена раније утврђених стратегија.

Министар је нагласио да рационални приступ заснован на еколошком принципу подразумева смањење планираног броја регионалних депонија у Србији и обнављање, а не спаљивање ресурса.

Могуће је више варијанти система управљања отпадом, али, имајући у виду искуства развијених земаља, он мора бити економски оправдан, истакао је министар и нагласио да ће држава, да би остварила своје циљеве у области отпада, морати да ојача инспекцијску службу и повећа субвенције рециклерима.

Моменат када ставите у погон регионалне депоније, јесте моменат када систем управљања отпадом бива уређен. Када тако поставите систем, он се касније сам одржава, а са тржиштем које функционише, привреда ће сама наћи интерес да ради у земљи, а не да извози отпад као ресурс, закључио је Триван.

Директор Агенције за заштиту животне средине Републике Србије Филип Радовић истакао је да је у области управљања отпадом неопходно применити искуства развијених земаља и учити од њих, али у Србији се промене на том плану већ дешавају и за то су неопходна средства, али и подршка јавности.

Он је истакао да је неопходно да се омогући таква атмосфера на тржишту која ће довести до инвестирања у зелену економију.

Конференција о зеленој економији и економски одрживим системима управљања отпадом у Србији организована је у оквиру обележавања десетогодишњице рада Данас Конференс Центра.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=335106
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs