Влада ће радити на јачању веза између корпорација и стартапова

Београд, 30. октобар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас да Влада жели да подстакне јачање везе између корпорација и стартапова кроз изградњу инфраструктуре, стварање екосистема и креирање подстицајне пореске политике.


Поповић је, отварајући годишњу конференцију “Корпоративне иновације”, коју организује ICT Hub из Београда, указао на то да већ имамо сјајне примере српских стартапова чије су иновације довеле до партнерстава са највећим светским корпорацијама.

Желимо да видимо такву сарадњу и унутар националне привреде. Зато позивам компаније које послују у Србији да прате актуелности у стартап екосистему и буду отворене да прихвате идеје талентованих инжењера и предузетника, истакао је министар.

Он је навео да је, према подацима консултантске куће "Мекинзи", приближно 98 одсто привреде погођено променама које је донела дигитализација.

Према његовим речима, до 2025. године очекује се да ће дигитализација допринети 12.000 милијарди долара БДП-у Северне Америке.

У таквим условима, за предузећа, владе и појединце, иновације постају неопходност, а не опција, рекао је Поповић и додао да су велике корпорације схватиле да нове технологије отварају нове могућности за раст.

То је, како је навео, довело до тога да корпорације све више сарађују са стартаповима који иновирају решења базирана на овим технологијама.
Он је указао на то да значајан број предузећа проактивно размишља о иновацијама кроз интерна истраживања и развој, иновационе тимове, лабораторије и програме екстерних акцелератора.

Министар је оценио да је Силиконска долина у САД најбољи светски пример иновационог екосистема и најбоље сарадње корпорација и стартапова, док је један од најуспешнијих европских примера сарадње корпорација и стартапова, француски стартап и бизнис центар „Станица Ф“, који је недавно имао прилику да посети.

Према његовим речима, у овом тренутку, у поменутом центру, спроводи се 31 стартап програм у оквиру којих највеће светске корпорације, од "Луј Витона", преко "Лореала", "Мајкрософта" и других, трагају за решењима и иновацијама које развијају стартапови.

То је пример дигиталног хаба, где под једним кровом раде највеће светске корпорације, стартапови, инвеститори и држава, прецизирао је министар и истакао да је “Станица Ф” модел на који жели да се угледа и Влада Србије.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=335062
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs