Бесплатна правна помоћ од великог значаја за интерно расељена лица

Београд, 29. октобар 2018. године – Заменик директора Кацеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Душан Козарев присуствовао је данас завршној конференцији пројекта Европске уније "Заштита и унапређење имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији".

Фото: Танјуг

Козарев је на скупу, одржаном у Палати Србија, истакао да без поменутог пројекта, који је покренут пре 26 месеци, 70 одсто интерно расељених, повратника и избеглица никада не би могло да оствари своја права пред косовским судовима.

Он је поручио да сви интерно расељени, избегли и повратници, који се боре за своја права, не смеју одустати од имовине или накнада из области рада и приватизације, при чему је прецизирао да они помоћ могу да потраже на број телефона 0800 108 208.

Заменик директора Кацеларије је навео да је током пројекта, који ће бити настављен 1. новембра, отворено више од 4.400 предмета пред судовима и Косовском агенцијом за приватизацију.

Вођа пројекта Денис ван Дам рекао је да је до сада захваљујући пројекту остварена добит од 13,6 милиона, и навео да је у базу података унето приближно 7.500 предмета из области имовинских односа, радног права и процеса приватизације.

Повратили смо 28 објеката или земљишта вредних 6,3 милиона евра, а очекујемо да ћемо успети и са још 54 објекта или парцеле чија је укупна вредност 5,5 милиона евра, прецизирао је Ван Дам.

Он је навео да је право на исплату накнада из радног односа остварило 220 породица, у укупној вредности од приближно 1,1 милион евра, а да је пред судовима, основним и апелационим, отворено 2.326 имовинских поступака, док су 2.074 поступка за накнаду из радног односа пред Косовском агенцијом за приватизацију.

Стручњаци су, како је нагласио, током пројекта примили приближно 8.500 позива, одржали скоро 6.000 састанака с клијентима, прибавили 9.000 докумената неопходних за комплетирање документације, док су приближно 500 људи, који нису били у могућности, физичкој и материјалној, обишли мобилни тимови.

Не посустајте, савладајте све препреке до краја, не будите обесхрабрени ако изгубите битку, улог је велики. Водите своје битке до краја, поручио је Ван Дам.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=335000
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs