Наставак раста улагања у саобраћајну инфраструктуру

Београд, 26. октобар 2018. године – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије саопштило је данас да је вредност изведених радова на инфраструктурним пројектима у 2017. години износила 292 милијарде динара, што је за више од 100 милијарди динара више него у 2013.години.


У саопштењу се истиче да је ово повећање остварено највише захваљујући убрзаној изградњи нових путева и пруга и додаје да је, према подацима из годишњака Републичког завода за статистику, вредност изведених грађевинских радова у прошлој години била 54 одсто већа у поређењу са 2013. годином, када је износила 190 милијарди динара.

Од како је Влада Србије пре четири године поставила развој инфраструктуре као стратешки циљ, убрзала реализацију започетих и покренула нове пројекте у друмском и железничком саобраћају, укупна вредност грађевинских радова у саобраћајној инфраструктури повећана је чак 66 одсто.

Ово повећање остварено је великим делом захваљујући ефикаснијем коришћењу расположивих средстава и бољем управљању пројектима.

Вредност изведених грађевинских радова на изградњи железничке инфраструктуре повећана је за четири године приближно три пута, или 273 одсто, док је у путној инфраструктури повећана 102 одсто, а у изградњи тунела 99 одсто.

У укупној вредности изведених грађевинских радова са више од 50 одсто сваке године учествују пројекти у области саобраћајне инфраструктуре.

Доступни подаци о вредности изведених радова, као и остварени раст БДП-а у првих шест месеци 2018. године у износу од од 4,8 одсто, показују да се позитиван тренд из претходних година наставља и у овој, као и да инвестиције у саобраћајну инфраструктуру представљају један од главних покретача привредног раста Србије.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334794
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs