На Сајму образовања представљен утицај дизајна на развој индустрије

Београд, 26. октобар 2018. године – Министарство просвете, нуке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да су будући средњошколци, њихови родитељи, али и остали заинтересовани посетиоци 49. сајма образовања и наставних средстава данас имали прилику да чују како је дизајн утицао на развој индустрије.


Посетиоци су могли да виде како будући архитектонски техничари цртају тродимензионалне објекте на рачунару, док су ђаци и наставници Геодетске техничке школе представили кратак филм о геодезији и снимке стручних пројеката.

Они су организовали и квиз у којем су посетиоци процењивали дужину појединих објеката у хали, а до тачних резултата долазили су прецизним мерењем специјализованом геодетском опремом.

Будући грађевински техничари за високоградњу своју Архитектонску техничку школу представили су слободоручним цртањем нове зграде Народне библиотеке Србије, као и њеног импозантнијег објекта који је на Косанчићевом венцу уништен у бомбардовању 6. априла 1941. године.

Ученици су, такође, показали и технику зидања зида опекама.

Представници Геолошке и хидрометеоролошке школе истакли су значај изучавања и заштите планете Земље, док су њихови вршњаци из музичких школа "Даворин Јенко", "Јосип Славенски", "Ватрослав Лисински", "Мокрањац" и "Станковић" изводили музичке нумере класичне, етно и џез музике.

Своје радове приказали су и млади уметници из Школе за машинство и уметничке занате "Техноарт Београд" и Школе за дизајн.

Они су организовали и панеле на којима је било речи о историји образовања визуелних уметника од 60-их година прошлог века до данас, о социјалном ангажовању уметника који посетиоце Београда упознаје са уметничким знаменитостима и лепотама српске престонице, као и о томе како је дизајн утицао на развој индустрије какву данас имамо.

Током викенда посетиоцима Сајма образовања представиће се предшколске установе Београда и Зрењанина, као и факултети Крагујевца, Новог Сада, Јагодине, Приштине и Врњачке Бање, додаје се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334791
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs