Велики значај форензичке психологије за унапређење рада МУП-а

Копаоник, 26. октобар 2018. године – Помоћник директора полиције Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије Звездан Радојковић присуствовао је данас осмом традиционалном семинару “Форензичка психологија, наука проистекла из праксе”, који се одржава на Копаонику.


Радојковић је том приликом указао на значај форензичке психологије не само као примењене психолошке дисциплине, већ и као криминалистичко-истражне методе која у фокус ставља актере криминалних догађаја.

Ово је потврда опредељености МУП-а да у потпуности сагледа значај форензичке психологије јер се на овај начин покрећу значајна питања и око психолошких проблема код сведочења очевидаца и жртава кривичних дела, навео је он.

Начелник Националног криминалистичко-техничког центра МУП-а Србије Мирко Матејић оценио је да је значајно да се у Србији, као и на Западу, превазилази стари концепт дефиниције форензичке психологије и прихвата проширење компентенције форензичких психолога.

На дводневном семинару, поред припадника српске полиције, учествују и форензички стручњаци из Шведске, Бугарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Македоније.

Учесници скупа су разменили искуства о темама везаним за психолошке аспекте форензичке анализе и о онима које обухватају психологију исказа, деликатно поступање са жртвама сексуалних деликата и породичног насиља.

Скуп се организује у оквиру шведско-српског полицијског програма кроз пројекат „Развој форензике и форензичке обраде лица места 2016–2018”, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334776
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs