Шпанија подржава територијални интегритет Србије

Београд/Малага, 26. октобар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је циљ Србије да отвори конзулат у Барселони будући да је Шпанија велика, пријатељска земља и да желимо што боље политичке и економске односе.

Фото: Танјуг

Дачић је у изјави за медије истакао да наша земља жели да у Шпанији буде што више присутна, и у складу с тим подсетио на то да је пре неколико месеци отворен Почасни конзулат у Сарагоси, док је сада отворен Почасни конзулат у Севиљи.

Он је објаснио да је учешће на Медитеранској конференцији ОЕБС-а била прилика за билатерални састанак са новим министром спољних послова, Европске уније и сарадње Краљевине Шпаније Жосепом Борелом.

Састанак је за Србију био веома важан јер је Шпанија земља у оквиру ЕУ која највише подржава територијални интегритет Србије. Она је велика брана томе да се на ултимативан начин поставља питање признања Косова као услова за даље евроинтеграције Србије, указао је Дачић.

Он је пренео да је на састанку заједнички констатовано да су нам билатерални односи изванредни, и додао да је свог саговорника позвао да посети Србију како бисмо још више учврстили билатералну сарадњу.

Такође, током посете Малаги, први потпредседник Владе се састао и са министром спољних послова Словачке Мирославом Лајчаком, који од 1. јануара преузима председавање ОЕБС-у.

Према његовим речима, нашој земљи је важно да се у том периоду руководи Организацијом уз поштовање статусне неутралности.

Будући да је Албанија поднела кандидатуру за председавање ОЕБС-у током 2020. године, наш услов да то прихватимо јесте да се Албанија придржава статусне неутралности, као и да поштује принципе Организације, подвукао је Дачић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334769
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs