Грађани приоритет у процесу дигитализације

Београд, 26. октобар 2018. године – Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истакла је, на свечаном отварању Бизнис дана конференције Синергија 2018, да мере које се доносе на државном нивоу прате глобалне трендове и усмерене су на развој дигиталне економије и на дигиталну конвергенцију.


Матић је поручила да су у процесу дигитализације приоритет грађани, објаснивши да истраживања о активностима грађана који су на мрежи и њиховом разумевању могућности које дигиталне технологије нуде показују потребу за развијањем дигиталне писмености и дигиталних вештина.

Грађани дигиталне технологије углавном користе пасивно, чак 68,8 одсто корисника никад не користи сервисе за плаћање преко интернета, а 66,6 одсто не зна шта је клауд. И у погледу онлајн заштите прилично је низак ниво знања, на пример, 42,3 одсто корисника нема лозинку за приступ свом уређају, навела је она.

Према њеним речима, с обзиром на потребу за системским развојем дигиталних вештина код целокупног становништва, Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема стратегију развоја дигиталних вештина.

Мере ће бити донете на основу потреба тржишта рада, са циљем омогућавања грађанима да искористе све бенефите дигитализације и ради сузбијања претећег дигиталног јаза између урбаних и руралних подручја, објаснила је државна секретарка.

Она је напоменула да је дигитализација образовања кључна за генерације будућности, подсетивши на то да Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у сарадњи са Министарством просвете, реализује капитални пројекат за развој ИКТ инфраструктуре „Повезане школе“.

Као кључне законодавне активности на плану подстицања дигитализације, Матић је навела доношење Закона о електронској управи, Закона о електронској идентификацији, електронском потпису и услугама од поверења у електронском пословању, Закона о информационој безбедности, Стратегије развоја нових мрежа, као и Предлога новог закона о електронским комуникацијама.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334741
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs