Министарство правде апелује на грађане да пријаве насиље

Београд, 26. октобар 2018. године – Министарство правде Владе Републике Србије најоштрије је осудило напад и физичко малтретирање девојке које се догодило у возилу градског превоза у Београду, а чији се снимак појавио у медијима, уз апел грађанима да, уколико примете или су сведоци насиља на јавном или другом месту, одмах реагују и насиље пријаве надлежним органима.


Министарство је, истичући да поменуто насилничко понашање није законито, нагласило да се о оваквим догађајима не сме се ћутати, јер су напад на нечији живот, тело, сигурност, противправне радње кажњиве законом.

Такође, како се подсећа, 1. јуна 2017. године почела је примена новог Закона о спречавању насиља у породици, као и примена нових кривичних дела – прогањање и сексуално узнемиравање, која додатно пружају кривично-правну заштиту жена.

Влада Србије и надлежни државни органи улажу максималне напоре у спречавању и превенцији било које врсте насиља, али у овој борби држави је потребна и помоћ грађана.

Препознај и пријави насиље је порука за све институције и грађане, јер само заједничким снагама може се стати на пут насилницима и показати да друштво има нулту толеранцију према насиљу.

Министарство је поздравило брзу реакцију полиције, која је успела да за кратко време идентификује и приведе насилника, а грађане који су били сведоци насиља позива да помогну правосудним органима да се што ефикасније реши овај случај, наводи се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334721
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs